Апеляційний суд залишив під арештом завод дружини лісника Януковича
08.08.2016   //  

Акції ПАТ «Клеванський лісозавод «Промінь» залишено під арештом. Про це свідчить ухвала Апеляційного суду м. Києва від 19 липня.

25 травня Печерський райсуд Києва за клопотанням слідчого Генпрокуратури наклав арешт на 95,58% акцій лісозаводу «Промінь» (загальна вартість акцій 1,43 млн грн), що належать дружині екс-голови Державного агентства лісових ресурсів України Віктора Сівця Марині Журавльовій, заборонивши їй будь-яким чином розпоряджатися ними.

Адвокат Журавльової оскаржив цю ухвалу, посилаючись на те, що органи досудового розслідування допустили грубе порушення норм КПК щодо направлення повідомлення про підозру, а тому вона ніби-то не набула статусу підозрюваної.

Апеляційний суд визнав обґрунтованим арешт акцій заводу.

Нагадаємо, 23 травня Сівцю і Журавльовій було оголошено про підозру в легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, і одержанні неправомірної вигоди. Ці статті передбачають позбавлення волі від 8 до 15 років з конфіскацією майна.

Встановлено, що Журавльова разом зі спільниками у період з лютого 2011 по лютий 2014 рр отримала від іноземних компаній Grupagac Ithalat Ihracatsan. Vetic. LTD. STI. (Туреччина), Uniles s.r.o. (Словаччина), Balticwood Spolka Akcyjna (Польща) та Confana Industries SRL (Румунія) неправомірну вигоду під виглядом оплати за «маркетингові послуги» при купівлі в Україні лісопродукції на загальну суму $3,69 млн та 10,83 млн євро (141,31 млн грн), які у подальшому «відмила» у співучасті з іншими особами.

Наприкінці травня Генпрокуратура добилася арешту будинків і ділянок Віктора Сівця і його дружини, які вони намагалися приховати шляхом фіктивних перепродажів. Також ГПУ повідомила про арешт закордонних рахунків подружжя на суму понад $3 млн.

Віктор Сівець належав до наближених чиновників екс-президента Януковича. Він був його партнером по тенісу і членом президентського Клубу мисливців та рибалок «Кедр». Після втечі Януковича Сівець, за даними ЗМІ, переїхав до Москви.

Віктор Сівець очолював Держагентство лісових ресурсів України з 12 січня 2011 по 1 березня 2014 рр.