У прокурора Ільїна хочуть забрати майже гектар заповідного лісу під Києвом
03.08.2016   //  

У провадженні Ірпінського міськсуду Київської області перебуває п’ять позовів про витребування у прокурора Подільського району Києва Микити Ільїна земельних ділянок загальною площею до 1 гектара, які розташовані у національному природному парку «Голосіївський». Про це свідчать дані сайту «Судова влада».

11 липня суд витребував від Ільїна 0,15 га на користь держави. Позов подав зампрокурора Київської області.

У 2013 році суд визнав недійсним рішення Коцюбинської селищної ради про виділення ділянки у власність під будівництво житлового будинку. Встановлено, що ділянка належала до лісових земель і була державною власністю, а тому селищна рада не мала права нею розпоряджатися.

У 2014 році указом президента національний природний парк «Голосіївський» розширено на 6463 га за рахунок земель КП «Київзеленбуд». Таким чином спірна ділянка опинилась на території НПП «Голосіївський».

Микита Ільїн отримав землю у власність по договору купівлі-продажу. Всього він придбав у цьому масиві 5 ділянок. Однак прокурор звернув увагу, що від імені продавців діяли одні й ті ж особи особи, які мали передоручення, які у 4 із 5 випадків були підписані ще до початку прийняття селищною радою рішень про передачу ділянок у власність. Це, на думку прокурора, свідчить, що схема набуття Ільїним землі у власність завчасно планувалась і була недобросовісною.

Відомо, що прокуратура подала ще чотири позови щодо сусідніх ділянок. Їх розгляд планується у серпні цього року.

Витребувана в Ільїна ділянка має адресу смт Коцюбинське вул. Мальовнича. За даними кадастрової карти, власністю Ільїна є і дві сусідні ділянки на цій же вулиці. Більшість ділянок на цьому масиві мають площу 0,1-0,15 га.

Батько Микити Ільїна – Геннадій – є бізнес-партнером родини Анатолія Даниленка, колишнього заступника генпрокурора Віталія Яреми. У 2014-2015 рр. Ільїн-старший був депутатом Київської міської ради від фракції «УДАР-Солідарність». Раніше його називали колишнім бригадиром угрупування Салохи та екс-начальником охорони Порошенка.