Харківський бронетанковий завод через суд вивів 20 мільйонів на фірму, записану на луганчанку
03.08.2016   //  

ДП «Харківський бронетанковий завод» повинен виплатити ТОВ «Делюкс ЛТД» борг в сумі 20,00 млн грн. Таке рішення прийняв Господарський суд Харківської області.

В травні 2015 року уклали договір на 31,73 млн грн. щодо постачання вузлів та агрегатів, в тому числі оптики для бронетехніки.

Протягом червня фірма поставила замовлену продукцію, про що сторони підписали відповідні документи. За договором, оплату завод повинен був здійснити до 10 липня 2015 року, але на цю дату зміг виплатити тільки 11,73 млн грн. Після цього фірма подала позов до суду, вимагаючи погасити борг у розмірі 20,00 млн грн.

В суді представник заводу визнав позов в повному обсязі і суд задовольнив позивача.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро (НАБУ) підозрює керівництво ДП «Харківський бронетанковий завод» у закупівлі в квітні-листопаді у фіктивних фірм обладнання на 37,52 млн грн.

За даними «Харківського антикорупційного центру», іншу справу про оборудки керівництва «ХБТЗ» в 2015-2016 роках розслідує військова прокуратура харківського гарнізону. У переліку фірм, які прокуратура вважає фіктивними, присутнє і ТОВ «Делюкс ЛТД». Ця фірма зареєстрована в Харкові на початку 2015 року на харків’янку Анастасію Дмитрієву. Однак згодом фірму переписали на мешканку окупованого Хрустального (колишній Красний Луч) Луганської області Катерину Золотухіну.

В серпні 2014 року директором ДП «Харківський бронетанковий завод» було призначено Віктора Козонака. З листопада 2015 року керівником ХБЗ є Олександр Глушко, який став переможцем кадрового конкурсу концерну «Укроборонпром», хоча виконував обов’язки директора ХБЗ з серпня 2015 року.

Це сталося після того, як керівник концерну «Укроборонпром» Роман Романов повідомив про переведення Козонака на керівництво іншим заводом концерну – «Заводом ім. Малишева». Щоправда, сьогодні генеральним  директора цього підприємства є  Олександр Хлань – брат народного депутата Сергія Хланя (БПП «Солідарність»), який обрався до Ради по мажоритарному округу в Херсонській області.

До роботи на ХБТЗ Козонак працював гендиректором Херсонського автомобільного заводу «Анто-Рус». Співзасновником цього підприємства був екс-заступник голови Херсонської ОДА Анатолій Хоменко, в 2014 році активи заводу були продані китайській компанії «ДонгФенг», а юридична особа підприємства проходить процедуру припинення.

Саме з автомобільним бізнесом пов’язаний керівник «Укроборонпром» Роман Романов. Він також відомий як торговець автомобілями «Хюндай», які в Україні збирає корпорація «Богдан» Олега Гладковського (Свинарчука), співвласником котрої раніше був Порошенко. Сім’ї Романова належить  низка автосалонів автосалонів Renault и BMW. До призначення на держслужбу у липні 2014 року Романов очолював президентську виборчу компанію Петра Порошенка по Херсонщині.

Після призначення Романова керівником «Укроборонпром» низку ключових посад в концерні та підпорядкованих йому підприємствах зайняли вихідці з Херсонської області.