Азербайджанці виграли чверть мільярда на паливо для залізниці і відразу отримали блок від «єремеєвців»
03.08.2016   //  

порошенко алиевФілія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 1 серпня за результатами тендеру замовила ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» дизельного палива на 249,34 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До кінця року поставлять 14 т дизпалива по 17 700 грн. за тонну.

Це на 3% дорожче за середню гуртову ціну на ринку, яка, за даними «OilNews», зараз становить 17 180 грн./т.

Конкурентами були ТОВ «Вог Аеро Джет» із ціною 20 400 грн./т і ПП «Окко-Бізнес Контракт» Віталія Антонова з ціною 20 700 грн./т.

«Вог Аеро Джет» оскаржив торги в АМКУ в день підписання контракту з переможцем 1 серпня. За даними «Укрзалізниці», угода була підписана і оприлюднена зранку, а скаргу в АМКУ подали лише ввечері, тобто Антимонопольний комітет порушив закон. Також, за даними «OilNews», строк оскарження сплив ще 29 липня.  Розгляд скарги призначено на 29 серпня.

Дорожчу заявку ТОВ «Дніпрозбут» відхилили через несплачений завдаток.

«Укртатнафта» Ігоря Коломойського не сплатила завдаток і пропонувала поставку за цінами, зазначеними на сайті виробника, за умови 100% передоплати, що суперечить вимогам замовника про відтермінування оплати. Через це пропозицію відхилили.

Нагадаємо, внаслідок оскаржень з боку учасників ринку «Укрзалізниця» проводила торги без прив’язки тендерної ціни до світових коливань ціни дизпалива та курсу валюти. Відтак ціна по ходу може змінюватись у випадку доведення зміни ринкових цін, які мають підтверджуватись довідками компетентних державних органів, в т.ч. ДП «Держзовнішінформ», або ДП «Укрпромзовнішекспертиза», або ДП «Зовнішторгвидав України», або висновку науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

«ТД «Сокар Україна» належить ТОВ «Сокар Енерджі Україна» Державної нафтової компанії Азербайджанської Республіки. Фірма виграла тендер залізничників удруге. В 2010 році ДП «Донецька залізниця» замовила їй бензину на 8,60 млн грн.

«Вог Аеро Джет» входить до групи «Континіум» партнерів покійного нардепа Ігоря Єремеєва, серед яких Степан Івахів – нардеп з опозиційної депутатської групи «Воля народу».

Нагадаємо, нещодавно Петро Порошенко за кілька днів до перемоги «Сокара» на тендері залізничників домовився з президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим про відновлення проекту транспортування нафти за маршрутом Одеса – Броди.

«Також ми будемо всіляко сприяти доступу азербайджанських інвесторів на український паливний ринок. В Україні вже активно працює нафтова компанія Socar, яка інвестувала сотні мільйонів доларів, і ми сподіваємось поглибити це співробітництво», – йдеться в повідомленні у Facebook президента України.

Невдовзі після цієї заяви «Вог» оскаржило перемогу «Сокару».