«Yuzgas». Список випадкових соратників Порошенка…
02.08.2016   //  

…які віддали найбільше українське родовище сланцевого газу швейцарському фонду, що не має явних зв’язків з Кононенко.

Найбільше родовище сланцевого газу України буде розробляти нідерландська фірма «Yuzgas B.V.». За рішенням конкурсної комісії, вона стане партнером державного ТОВ «Надра Юзівська» в проекті з розподілу продукції (СРП) на Юзівській площі (Харківська і Донецька області).

«Yuzgas B.V.» була створена місяць тому спеціально під Юзівська площу. Через інвестиційні фонди «Emerstone Energy» та «Emerstone Capital Partners» фірма заведена на бізнесмена Ярослава Кінаха. Він каже, що фонд розпоряджається грошима закордонних інвесторів, але імена їх тримає у секреті.

Наразі відомо, що раніше він був членом наглядової ради компанії «XXI століття» та одним з організаторів ІPO компанії на Лондонській біржі. Лід-менеджером того розміщення виступав ІNG Bank, у якому за цей напрямок відповідав Макар Пасенюк. Пізніше він з двома топ-менеджерами банку ІNG Константином Стеценком та Валерією Гонтарєвою створить ICU, яке буде обслуговувати «Рошен», а представники цієї Володимир Демчишин, Дмитро Вовк, Євген Барах та сама Гонтарєва отримають високі посади при владі, коли Петро Порошенко стане президентом, а Парцхладзе – першим заступником губернатора Київщини.

Конкурс на Юзівське родовище пройшов під великим грифом секретності. Лише через тиждень після закінчення конкурсу ЗМІ змогли дізнатися, що конкурентами Yuzgas B.V. на конкурсі були кіпрська «Burisma holdings limited» розшукуваного Миколи Злочевського та нідерландська «Balkash Petroleum B.V.», пов’язана з одним з найбільших світових нафтотрейдерів «Vitol Group».

Також не відразу став відомий і склад конкурсного комітету, який і віддав Юзівську невідомо кому. Хоча імена суддів, що присудили перемогу невідомій нідерландській фірмі, можуть дещо розповісти про потенційних «інвесторів».

Склад конкурсного комітету з відбору інвестора СРП на Юзівській площі

Віктор Назаркевич, керівник конкурсної комісії. Ця посада йому дісталася через статус директора ТОВ «Надра Юзівська», яка і повинна стати партнером Yuzgas B.V. в роботі на Юзівській площі в Харківській та Донецькій областях.

З 2012 рок Назаркевич очолював ТОВ «Надра шельф». Це одна з трьох фірм, яку державна НАК «Надра України» в 2012 році у співпраці з засновниками приватного «СПК-Геосервіс» створила для СРП з видобутку сланцевого газу в Україні. Дві інші фірми мали назви по імені площі – «Надра Юзівська» та «Надра Олеська». Угоду про СРП було укладено з Shell під омофором міністра екології Едуарда Ставицького (трохи згодом очолив міністерство енергетики і нині ховається в Ізраїлі від українського правосуддя).

Після зміни влади у «Надра України» з’явився новий керівник Ярослав Климович, який довгий час  працював в медіа-проектах Петра Димінського. Відразу змінюють і керівників «Надра Юзівська» та «Надра Олеська». Але керівника «Надра шельф» не чіпають. Більш того, весною наступного року Назаркевича призначають директором ТОВ «Надра Олеська», а в червні 2015-го – директором ТОВ «Надра Юзівська». Останнє призначення відбувається якраз напередодні виходу з Shell з СРП через війну на сході України.

Сьогодні Назаркевич крім ТОВ «Надра Юзівська» продовжує очолювати і ТОВ «Надра Олеська», а от на «Надра шельф» на початку року йому знайшли заміну в особі Ігора Зайцева.

Валерій Коцюра, вже багато років поспіль очолює відділ тендерних процедур НАК «Надра України», був в компанії і в часи укладання угоди з Shell.

Ігор Насалик, міністр енергетики та вуглепрому («Блок Петра Порошенка»). Він очолив міністерство палива та енергетики в квітні 2016 року, хоча ще півроку до цього намагався стати мером Івано-Франківська. За даними ЗМІ, в тій передвиборчій кампаній йому допомагали люди Ігоря Кононенка, з яким Насалик разом працював останні місяці в кометі з питань ПЕК. Вибори мера депутат програв.

У розслідуванні телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом» голова незалежної профспілки горняків України Михайло Волинець заявив, що сьогодні великий вплив на кадрову політику в Міненерго має радниця Насалик Юлія Сьомик. Це екс-помічниця народного депутата від БПП Сергія Тригубенка, якого Волинець називає «смотрящим за вугільною промисловістю України. Над ним є ще вищий смотрящий – пан Кононенко». Насалик і Кононенко і зараз мають спільні погляди на деякі питання, наприклад, на закон про НКРЕКП.

Олег Жишко, заступник начальника Управління розвитку ПЕК та інвестиційної політики в Міненерго. Багато років працює в різних урядових структурах. Входив, наприклад, до створеної в 2013 році робочої групи з питань заміни природного газу українським вугіллям, цей проект задумувався під кредитні мільярди Державного банку розвитку Китаю.

Юрій Бровченко, заступник міністра економічного розвитку. Цю посаду він місяць тому отримав за ініціативи першого віце-прем’єра Степана Кубіва. До цього Бровченко вже працював в Мінекономіки, коли міністерством керував інший віце-прем’єр – Андрій Клюєв (нині знаходиться в розшуку). За часів Януковича Бровченко був звільнений з міністерства за некомпетентність новим міністром – Петром Порошенко. Після звільнення всі ці роки Бровченко працював начальником відділу мобілізаційної підготовки в концерні «Укроборонпром», а раніше мав досвід роботи в міністерстві оборони: то працював начальником складу в Коцюбинському, то директором департаменту утилізації ракет і боєприпасів.

Нині в Мінекономрозвитку Бровченко відповідає за оборонне замовлення. Ця сфера знаходиться під прямим контролем колишнього бізнес-партнера президента Олега (Свинарчука) Гладковського. Це інститутський товариш іншого бізнес-партнера Порошенка – Ігоря Кононенка. На посаді першого заступника секретаря СНБОУ Гладковський є куратором вітчизняного військово-промислового комплексу.

Анатолій Матвієнко (БПП), член парламентського комітету з питань бюджету. Колишній губернатор Вінницької області не приховує своїх добрих стосунків з Порошенком, він також є рідним дядьком народного депутата з БПП, екс-голови ДУСі Сергія Березенка. Останній раніше був членом фракції «Блок Леоніда Черновецького» в Київській міськраді, до якої також входив згаданий Кононенко. За словами екс-нардепа Миколи Томенка, саме Кононенко та Березенко нині здійснюють неофіційне керівництво президентською фракцією в Раді.

Андрій Лопушанський – ще однин представник БПП в конкурсній комісії. Цей екс-заступник голови НАК «Нафтогаз України» – родич та бізнес-партнер колишнього голови компанії Олексія Івченко, який керував нею за часів президентства Віктора Ющенка.

Володимир Бандуров – представник депутатської групи «Воля народу», одним з головних творців якої був покійний співвласник групи компаній «Континіум» Ігор Єремеєв, бізнес-партнера вже згаданого Димінського.

В Раді минулого скликання Бандуров був депутатом фракції Партії регіонів, ще раніше заступником міністра економіки встиг попрацювати і під керівництвом міністра Порошенка.

Хоча нині Бандуров входить до комітету з питань ПЕК, з переліку підготовлених ним законопроектів не помітно його велику зацікавленість цією галуззю.

Юрій Школяренко, «Наші гроші»