Правки Насірова вберегли тютюнового монополіста від санкцій за зв’язки з Росією
01.08.2016   //  

nasirovПравки Романа Насірова до закону «Про ліцензування видів господарської діяльності» вберегли тютюнового монополіста компанію «Мегаполіс Україна» (перейменована у «Тедіс Україна») від хвилювань про походження своїх кінцевих власників. Законом передбачалося позбавлення ліцензії компаній, бенефіціари яких є громадянами країни-агресора Росії. Завдяки правкам тодішнього депутата БПП Романа Насірова – тютюн, алкоголь, банки та телекомунікації – не підпадають під дію закону, йдеться у розслідуванні Мар’яни Мотрунич для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

В Україні офіційно ТОВ «Торгова компанія «Мегаполіс Україна» заснована у 2011 році. За оцінкою голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва на сьогодні через компанію проходить близько 98% усього тютюну в країні. Компанія скуповує тютюнові вироби на підприємствах та постачає їх у торгівельні мережі.

Два роки тому «Наші Гроші» звернули увагу на компанію, її виключно монопольний стан та відсутність реакції тодішнього Антимонопольного комітету. В ході розслідування з’ясувалось – власник «Мегаполісу», російський бізнесмен Ігор Кесаєв, не тільки тютюновий, барон, а й збройний: виробляє збройні комплекси, форму для російських військових у Криму та підтримує російську ФСБ.

kesaiev

Після розслідування активісти під проводом кількох нардепів «Народного фронту» почали блокувати роботу компанії. Після протестів «Мегаполіс Україна» заявила, що серед її кінцевих власників нема громадян Росії.

З 1 жовтня 2015 року діяльність і власників монополіста взявся розслідувати і Антимонопольний комітет. Голова установи Юрій Терентьєв зазначив, що за інформацією, яка була надана Комітету, дійсно 3-4 роки тому серед бенефіціарів фігурували громадяни Російської Федерації. Втім, у квітні 2015 року склад бенефіціарів змінився: громадяни Російської Федерації із складу кінцевих бенефіціарів вибули, замість них з’явилися «англо-саксонські прізвища».

24 травня 2016 року компанію «Мегаполіс Україна» перейменували на «TEDIS Ukraine», змінивши і юридичну адресу: фірма переїхала з Тернополя в Одесу.

Засновниками нині записані шість кіпрських компаній. Дві компанії пов’язані з фірмою «Нова інвестиційна компанія «Альянс» одеського мільйонера, забудовника та банкіра Бориса Кауфмана.

bei-kaufman tedis

Керівник інвесткомпаній Іван Бей очолює і «Тедіс Україна», а після переїзду в Одесу компанію прописали в будівлі «Платинум банку» Кауфмана.

Партнерами Кауфмана, за кіпрським реєстром стали тютюновий бізнесмен Павло Двуліт та Тарас Козак,народний депутат «Оппоблоку», в минулому – начальник Західної регіональної митниці, потім – заступник голови Державної митної служби.

Тарас Козак – приятель Ігоря Калетника та Віктора Медведчука, з 2010 – працює заступником Медведчука у ГО «Центр «Правова Держава».

kozak-medvedchuk

Нардеп не приховує, а навпаки – наголошує, що він – лише номінальний власник тютюнового монополіста.

kozak-tel« – Ваша компанія «Турул Інвестмент Лімітет», це ж Ви акціонер основний, так?

 – Ви знаєте, ну я є акціонером, але я як то… там другі люди займаються.

 – То Ви номінальний власник, так?

 – Так-так.

 – А хто справжній?

– Хто? Ну я там передав на когось»

albionСеред засновників «Тедіс Україна» досі значиться і компанія з орбіти росіянина Кесаєва – Megapolis Holdings (Overseas) Limited. Ця компанія, зокрема, контролює російську «Альбіон-2002», керівником якої є регіональний гендиректор російського Мегаполісу. Також, серед бенефіціарів значиться громадянин Ірландії Лео Маклафлін – давній партнер Ігоря Кесаєва за тютюновим бізнесом, а нині Маклафлін є членом Ради директорів російського «Мегаполісу».

Голова АМКУ зауважує: «чи справді заміна бенефіціарів була справжньою чи вона була фіктивною, можна буде встановити протягом довгого періоду».

Чи достатньо було цих змін щоб убезпечити компанію від санкцій згідно нового ліцензійного законодавства – питання. Зняли це питання правки народного депутата Романа Насірова.

Закон про ліцензування видів господарської діяльності, зокрема тютюнової, був прийнятий в березні 2015 року. За ним – якщо власниками будь-якої компанії є громадяни держав, що здійснюють збройну агресію проти України, то ліцензію на ведення господарства повинні анулювати, а компанія – припинити працювати.

Насіров вніс кілька правок, якими, пояснює юрист Центру протидії корупції Ольга Веретільник, вивів «з-під дії Закону про ліцензуванні і зокрема з-під дії норм про анулювання ліцензії банківські установи, телекомунікаційні компанії, алкогольні напої, тютюнові вироби».

Правки Насірова допомогли багатьом компаніям не хвилюватись через своїх власників. І якщо ще можна знайти логіку з виключенням з переліку банків та телекомунікацій – їх швидко не заміниш, то виняток для торгівлі алкоголем та тютюном – дивує. У випадку із торгівлею тютюном правка взагалі допомагає чи не єдиній компанії. Сам Насіров про свої правки вже не пам’ятає. Цікаво, що за зміни проголосувала переважна більшість депутатів Народного Фронту. Тих самих політиків, які ще нещодавно блокували склади компанії через її російське походження.