Перед обшуками «Харківобленерго» купило в новачка трансформаторів на 50 мільйонів, приховавши ціни
29.07.2016   //  

АК «Харківобленерго» 22 липня за результатами тендеру замовила ТОВ «Глазго Груп Інвест» трансформаторів на 50,12 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До кінця року поставлять 5 304 трансформаторів 109 видів. Всупереч вимогам Мінекономрозвитку, ціни на окремі товари не оприлюднили.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Койот Лтд».

Заявки ТОВ «Південенерго груп» і ТОВ «ГТПК Енергетичний Консалтінг» були відповідно на 16% і 9% дешевшими. Їх відхилили через «отримання інформації про факт надання у пропозиції конкурсних торгів  недостовірної інформації».

«Глазго Груп Інвест» створено у лютому в Києві, фірма уперше виграла тендер. Фірму записано на харків’янку Олену Ковальчук, директором є Олена Мірошніченко.

Київська компанія «Койот Лтд» зі статутним капіталом 1 тис грн., яка досі не перемагала на торгах, належить Юрію та Леоніду Олексієнкам. Перший володіє ТОВ «Фінансово-будівельна компанія Лідер» і ТОВ «Діксон Груп», а другий – ТОВ «Стенвілс».

Керує фірмою-конкурентом Роман Павлович Пшеничний. Харків’янин з таким ПІБ є власником ТОВ «Виробниче підприємство Будівельник» і ТОВ «Авант Трейд Лімітед».

Дніпровською фірмою «Південенерго груп» зі статутним капіталом 1 тис грн. та запорізькою поштовою скринькою володіє Євген Терещук із Запоріжжя. Він також є засновником ТОВ «ГПК Енерго-ЖАІ» разом з Іваном Войцеховичем і Андрієм Щербанєм.

Запорізький «ГТПК Енергетичний Консалтінг» належить Антону Алексєєнку з Дніпровщини.

Основним акціонером «Харківобленерго» є держава, а міноритарієм – група Костянтина Григоришина. У 2015 році Фонд держмайна призначив в.о. голови правління Володимира Яворського. Восени він балотувався до Харківської облради від «Блоку Петра Порошенка».

Після призначення Яворського «Харківобленерго» закупило «сміттєві» акції на 22 млн грн. у «Львівобленерго» братів Суркісів і зробило спробу застрахуватись у «Великій страховій компанії» за 100 млн грн. Однак після оприлюднення цієї інформації оборудки були заблоковані.

Окрім цього, «Харківобленерго» надало 10 млн грн. фінансової допомоги «Компанії Трейд-актив» Даниіла Платонова, який також очолює ТОВ «Енергомережа-Генерація», що належить ПАТ «ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова.

Радником Крючкова у «Енергомережі» є Василь Салигін, екс-голова Харківської облради.

Нагадаємо, НАБУ оголосило Крючкова у розшук у справі про виведення третини мільярда гривень з ПАТ «Запоріжжяобленерго» через переуступку фірмі «Енергомережа» прав на отримання коштів за поставлену місцевим заводам електроенергію.

Наглядові ради «Харківобленерго» і «Запоріжжяобленерго» очолює Олександр Позняков. Крім того, до наглядової ради «Запоріжжяобленерго» входить Олександр Сагура – голова наглядової ради «Прикарпаттяобленерго» Суркісів.

Головне слідче управління МВС 28 липня провело обшуки в «Харківобленерго».