Мерія Дніпра за домовленістю виплатить «УПСу» 109 мільйонів, коли співвласником фірми став «укропівець»
29.07.2016   //  

Дніпропетровська міська рада укладе мирову угоду з ТОВ «УПС» і заплатить 109 млн грн. Про це повідомляється на сайті міськради.

Фірма «УПС» була підрядником по будівництву дороги на ділянці від вул. Кайдацький шлях до автомобільної дороги Київ-Луганськ-Ізварине.

«УПС» стверджує, що міськрада заборгувала їй 109 млн грн. Окрім суми боргу, фірма нарахувала 95,41 млн грн. інфляції та процентів. У березні цього року фірма виграла позов у першій інстанції. Після появи інформації у ЗМІ міська рада подала апеляцію і суд призначив експертизу робіт.

Але 28 липня міськрада повідомила, що вже домовилась із фірмою «УПС» про виплату початкової суми боргу – 109 млн грн. «Мирову угоду, що заощадить місту майже 100 мільйонів гривень, планують укласти вже до кінця цього тижня», – йдеться у повідомленні.

Заступник мера Олександр Санжара стверджує, що виграти апеляцію було би складно.

«Давайте будемо об’єктивними: якщо там є документи, які підтверджують виконання робіт, то їх оспорити буде досить складно. Наша апеляційна скарга базується на тому, що там не все так добре, як позивач указував у позовній заяві. Ми посилались на акт перевірки контрольно-ревізійного управління, зараз це називається Фінінспекція. У тому акті вказані певні факти, на яких ми будуємо свою позицію при апеляційному оскарженні», – цитує Олександа Санжару сайт Zabeba.li.

Разом із тим відомо, що більшість робіт виконував не «УПС», а субпідрядник ТОВ «Підприємство «Маст-Буд» Михайла Беккера. Восени минулого року фірма подала позов про стягнення 175,70 млн грн. У зв’язку з цим в компанії «УПС» стверджують, що коли міськрада з ними не розплатиться, то вони збанкрутують.

31 березня 2016 р. було зареєстроване кримінальне провадження № 12016040000000244 розкрадання коштів на будівництві автодороги від вул. Кайдацький Шлях до автомобільної дороги Київ-Луганськ-Ізварине

Єдиним власником фірми «УПС» до кінця 2015 року був її директор Тарас Палій, син екс-начальника ДП «Дніпропетровський облавтодор».

Після зміни влади у 2014 році на Тараса Палія було відкрито два кримінальні провадження щодо привласнення бюджетних коштів на ремонті доріг фірмою «УПС». У 2015 році обидві справи було закрито, а половину фірми «УПС» переоформлено на словацьку компанію «Ароґраф». Її власницею є Ірина Гуназа, яка представляє партію «Україна майбутнього» Святослава Олійника, екс-замгубернатора Ігоря Коломойського.

Після Майдану саме Олійник піарився на темі «відкатів» на тендерах департаменту капбудівництва Дніпропетровської міськради. Найбільшим підрядником департаменту було підприємство «УПС». Олійник тоді пообіцяв «відмити» підрядників і запустити їх на нові чесні тендери.

Через тиждень після зміни власників «УПС» подав позов про стягнення з Дніпропетровської міськради 204,64 млн грн. боргу за будівництво автодороги і виграв суд у першій інстанції.

Станом на сьогодні власники фірми «УПС» знову змінилися. Тарас Палій зберіг свою частку, але інша половина статутного капіталу записана на Владислава Бородіна і компанію «Fuel Systems, SIA» (Рига, Латвія). Власником латвійської компанії є українка Оксана Захарова, прописана у Дніпрі. Захарова є уродженкою Донецька, раніше мала прописку у Першотравенську Дніпропетровської області.

Щодо Владислава Бородіна, то він є депутатом Дніпропетровської облради від фракції «УКРОП». В облраді він входить до комісії з питань забезпечення правоохоронної діяльності. Бородін є засновником громадської організації «Гідність і Воля», засновниками якої також є Олег Мороз і Володимир Слатвицький, які є депутатами Дніпропетровської облради від «УКРОПу», а також Олег Архіпцев і Тарас Здреник – депутатський помічник Бородіна в облраді.