Брати Супруненки дістали висновок, що дозволяє забудову гектара на Подолі
28.07.2016   //  

Щекавицька-46ТОВ «Астеріс» добилося скасування рішення суду, яким визнано незаконною передачу в оренду ділянки по вул. Щекавицькій, 46. Справу будуть переглядати за нововиявленими обставинами. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 18 липня.

Фірма «Астеріс» отримала 1,08 га землі на Подолі у 2012 році в оренду на 25 років. Ділянку передавали під будівництво адміністративно-готельно-житлового комплексу зі знесенням існуючих будівель. Підставою для передачі землі стало те, що у 2009 році «Астеріс» придбав приміщення, розташованій на цій ділянці.

У 2013 році прокуратура виграла позов про визнання незаконним рішення Київради про передачу землі в оренду. Суди виходили з того, що ділянка входить до складу державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» і для її забудови необхідно було отримати узгодження Подільської районної адміністрації Києва, дозвіл Головного управління охорони культурної спадщини Києва і провести громадські слухання, чого зроблено не було. Також, оскільки ділянка належить до земель історико-культурного призначення, то її відведення потребувало ще погодження Верховної ради.

Крім того, у листах Головного управління охорони культурної спадщини і Державної служби з питань національної культурної спадщини не було зазначено про можливість знесення існуючих будівель і забудови ділянки.

Фірма «Астеріс» подала заяву про перегляд справи за нововиявленими обставинами. Фірма повідомила, що дізналась, що попри пам’яткоохоронний статус території в її межах допускається забудова. На підтвердження цього «Астеріс» представив висновок щодо спірної ділянки Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень.

У висновку Інституту сказано, що наявні на ділянці будівлі не становлять історико-культурної цінності і можуть бути знесені. Цей висновок складений у травні цього року.

Суд скасував рішення суду 2013 року. Нове засідання у справі призначене на 8 серпня. Справу розглядатиме Господарський суд м.Києва.

Фірма «Астеріс» зареєстрована на ТОВ «Паладіс» і ТОВ «Юридичний центр «Еквітас». Власниками обох цих компаній значаться В’ячеслав і Олександр Супруненки.

В’ячеслав Супруненко – у минулому депутат Київради, колишній зять колишнього мера Києва Леоніда Черновецького. Олександр Супруненко сьогодні є позафракційним народним депутатом.