Ахметов і «Центренерго» отримають зайві півмільярда на підвищенні електротарифу попри здешевлення вугілля
26.07.2016   //  

Вартість електроенергії, виробленої тепловою генерацією у липні, виросла на 9% попри падіння ціни вугілля. Це має принести власникам ТЕС зайві 400-500 млн грн за один місяць. Про це повідомив колишній член НКРЕКП Андрій Герус.

Наприкінці червня голова НКРЕКП Дмитро Вовк повідомляв, що ціна вугілля була знижена з 1490 грн до 1393 грн завдяки використанню так званої «роттердамської» формули. Однак здешевлення вугілля на 6,5% не призвело до зниження ціни виробленої з цього вугілля електроенергії, а навпаки до подорожчання.

За двадцять днів липня ціна електроенергії ТЕС при продажу в Оптовий ринок  склала 1,08 грн./МВт*г, повідомляється на сайті ДП «Енергоринок». Тоді як у червні ціна була на 9% меншою – 0,99 грн./МВт*г.

«Тому я думаю, що відбувся банальний обман. В черговий раз. А заодно можемо оцінити аргумент, що формула може забезпечити «прозоре, прогнозоване тарифоутворення, що не залежить від окремих чиновників». Це теж неправда», – вказав Герус, який порівняв дані «Енергоринку» з ціною вугілля.

Нагадаємо, підвищення тарифів на електроенергію з вугілля та інфляція за останні два роки не призвели до відповідного зростання зарплат шахтарів.

НКРЕКП у квітні ввело в дію нову формулу розрахунку ціни вугілля, яка закладається у собівартість виробництва електроенергії на ТЕС. Відтепер вона складається з вартості вугілля у порту Роттердама, до якої додається вартість транспортування вугілля з Голландії до України. Відтак вартість вугілля відразу подорожчала майже на чверть, а у червні Дмитро Вовк повідомив про його здешевлення на 6,5%.

Найбільшими виробниками «вугільної» електроенергії є ДТЕК Ріната Ахметова (76% теплової генерації країни), набагато менше виробляють державне «Центренерго» та «Донбасенерго» Гуменюка-Януковича. Також группа Ахметова видобуває найбільше вугілля в Україні.

Після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія ICU. На чиї гроші проводилась скупка – наразі невідомо.

Співвласником ICU є нещодавно звільнений з посади міністра енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював Дмитро Вовк, нинішний очільник НКРЕКП.