Крук, якого судять за «прокладку» Пшонки, заявив, що надає послуги інформаційної безпеки МВС, СБУ і Нацгвардії
20.07.2016   //  

Суд  не задовольнив апеляцію підозрюваного у «справі Пшонки» Бориса Крука. Про це стало відомо на засіданні Апеляційного суду м.Києва 19 липня.

За словами адвоката, підозрюваний Крук підтвердив, що Артем Пшонка, син екс-генпрокурора «законно замовив» у його консалтингової компанії ТОВ «Каміон» придбання юридичної особи для законної участі у тендері по виконанню будівельних робіт. У якому тендері мала брати участь придбана фірма і які роботи виконувати, замовник Пшонка Круку не повідомляв, як не було йому відомо і про розкрадання коштів.

Йдеться про фіктивне ТОВ «Телсі», яке у 2013 році отримало 68,38 млн грн. за ремонт офісів Генпрокуратури, хоча роботи фактично не проводилися.

За матеріалами справи, документи з цією фірмою підписував тодішній замгенпрокурора Юрій Ударцов та перший замначальника управління справами управління кадрів ГПУ Петро Шаганенко, люстрований у жовтні 2014 р.

Як повідомив журналісту «Наших грошей» прокурор у «справі Пшонки» Тарас Ковальчук нікому із працівників прокуратури підозру досі не оголошено окрім біглого генпрокурора Віктора Пшонки.

24 червня цього року Печерський суд м.Києва на закритому засіданні призначив Круку запобіжний захід – арешт на 2 місяці із можливим звільненням під заставу у 30 млн грн.

Уривок із промови Бориса Крука в Апеляційному суді:

крук«На сьогодні я займаюсь інтернет-бізнесом і здійснюю інформаційну безпеку… Я захищаю сайти МВС, СБУ, Національної гвардії… Все, що зі мною відбувається… це політичне замовлення… У тій кримінальній справі, що я знайомився, у кожному абзаці… згадується ім’я мого батька, народного депутата всіх скликань (народний депутат 2-7 скликань від партій «Батьківщина» і «Партія регіонів» – ред.)… Це унікальна людина… Був народним депутатом при всіх президентах України… Так, я знайомий з Пшонкою Артемом Вікторовичем. У 2014 році слідчий Проскурник запросив мене на дачу свідчень… На найпершому показі свідчень я написав, що знаю Артема Вікторовича і описав всі обставини нашого знайомства… У будівлі… Генеральної прокуратури я за останні півтора року знаходився разів 50. Чому? Тому що це насправді було пов’язано з моєю професійною діяльністю, а саме… інформаційною безпекою… У лютому цього року мене попросили уточнити деякі деталі… І виклав всі деталі, пов’язані з нашими взаємовідносинами [з Артемом Пшонкою]. Я з ним зустрічався двічі за життя, коли він теж був народним депутатом. Далі [після свідчень у лютому 2016 р.]відбулась пауза. Кульмінація сталася у червні цього року».

21 червня 2016 р. Борису Круку оголошено підозру за ч.3 ст. 27 ККУ – організатор злочину, ч.2 ст. 205 ККУ – фіктивне підприємництво, вчинене повторно або якщо завдало школи державі, ч.5 ст. 27 ККУ – пособник злочину, ч. 5 ст. 191 ККУ – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах або організованою групою, ч. 3 ст. 209 ККУ – відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, організованою групою або у великому розмірі.

Адвокат Крука вказав, що серед усіх фігурантів справи для нього обрано найсуворіший запобіжний захід. Він клопотав про призначення Круку запобіжного заходу замість арешту в якості особистого зобов’язання і зменшення застави до 300 мінімальних зарплат (435 тис грн.).

Адвокат повідомив суду, що підзахисний має захворювання – апное. Це тимчасова зупинка дихання під час сну, яку, стверджує, неможливо контролювати в умовах тримання під вартою.  Крім того, було вказано на складний матеріальний стан Крука – сім’я має чотирьох дітей і виплачує два кредити, дружина є безробітною.

Прокурор апеляцію заперечив, виходячи з того, що державі завдано шкоди на майже 69 млн грн. Тому заставу у 30 млн грн. прокурор вважає адекватною. При цьому прокурор визнав, що по цій справі вже є кілька вироків із укладенням угод визнання винуватості, де цивільний позов про відшкодування збитків прокуратура не заявляла. Щодо хвороби підозрюваного, то прокурор зіслався на висновок експерта, що вона не є перешкодою для утримання в СІЗО.

Апеляційний суд м.Києва під головуванням судді Єфімової О.І. залишив в силі рішення першої інстанції щодо Бориса Крука. Він перебуватиме під арештом до 23 серпня.