Після арештів залізниця вирішила не купувати болти донецького податківця і відмінила торги на 130 мільйонів
18.07.2016   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 14 липня відмінила тендер на придбання болтів та гайок на очікувану суму 130 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Розкриття пропозицій по тендеру відбулось 27 квітня, однак ТОВ «Максмед Інтернешнл» оскаржила торги в Антимонопольному комітеті. Колегія АМКУ 8 липня прийняла рішення на користь скаржника.

Залізничники оголошували торги на постачання болтів, гайок та шайб без посилань у технічній документації на конкретного виробника. Однак від посередників вимагалось подати документи про те, що виробники виготовляють метизи за кресленнями, попередньо погодженими з «Укрзалізницею».

На тендер подали заявки чотири фірми. Дві запропонували ціну значно дешевшу від очікувань замовника – ТОВ «Максмед інтернешнл» за 109,99 млн грн. і ТОВ «Укрземлебуд 2010» за 116,04 млн грн. Однак обидві заявки були відхилені.

Зі скарги «Максмед» до АМКУ відомо, що залізничники висловили претензії до наданих фірмою документів щодо можливості постачати продукцію ПАТ «Дружківський завод металевих виробів».

Залізничники пред’явили листа від заводу, у якому було вказано, що з чотирьох учасників тендеру лише дві фірми офіційно представляють інтереси ПАТ «Дружківський завод металевих виробів». Це ТОВ «Хануман» з тендерною заявкою 129,44 млн грн., що фактично співпадала з очікуваною ціною замовника, та ТОВ «Інкомм» (137,15 млн грн.).

Також у завод повідомив, що він турбується про «недопущення поставки неякісного та контрафактного товару» на залізницю.

«На протязі минулих років, в тому рахунку, в 2015 році, а також в поточному році, існували непоодинокі випадки постачання на підприємства України контрафактної продукції під виглядом металовиробів виробництва ПрАТ «Дружківський завод металевих виробів». На наш завод надійшла інформація про підготовку до реалізації крупної партії контрафактної продукції, яку планується реалізувати під виглядом продукції виробництва ПрАТ «Дружківський завод металевих виробів», – вказано у листі.

Разом з тим, фірма «Максмед» повідомила, що у тендерній документації не було жодних вимог щодо необхідності статусу «офіційного представника» для учасників тендеру. Також фірма підтвердила, що подавала у своїй заявці договір про постачання продукції, укладений з Дружківським заводом у квітні 2016 року.

Відтак колегія АМКУ прийняла рішення про відміну всіх рішень «Центру забезпечення виробництва» після розкриття пропозицій, а саме про відхилення дешевших пропозицій та акцепт «Ханумана».

У відповідь «ЦЗВ» вирішив взагалі відмінити тендер і перемога дешевшій компанії так і не дісталась.

Основними акціонерами ПАТ «Дружківський завод металевих виробів» є члени сім’ї Валерія Малікова, колишнього голови податкової міліції Донецької області та заступника голови Державної податкової адміністрації України до 2012 року. Сам Маліков володіє 9,77% акціями заводу, який раніше продавав «Укрзалізниці» свою продукцію на сотні мільйонів через свій торговий дім.

Київське ТОВ «Хануман» записано на Руслана Гончарова з села Бездрик Сумської області. У «Віснику держзакупівель» немає даних про її тендерні здобутки.

Єдиним допущеним до  участі конкурентом було ТОВ «Інкомм», записане на Надію Богдан з села Трушки Білоцерківського району. Саме ця фірма у 2014-2015 була переможцем тендерів залізниці на постачання метизів Дружківського заводу на 217,51 млн грн. При цьому фірма вигравала торги у привілейованому статусі. Наприклад, у 2014 році «Укрзалізничпостач» задля перемоги «Інкомму» відхилив шість інших компаній.

Ціни на останньому відміненому тендері на окремі найменування невідомі. Однак відомо, що минулорічний тендер «Інкомм» виграв з болтами та гайками вдвічі дорожчими від 2014 року.

За даними керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, минулорічний контракт «Інкомму» на поставку метизів було виконано на 55 млн грн. А завищення ціни становило 20 млн грн. Відтак НАБУ в рамках кримінального провадження провело затримання трьох осіб, причетних до тієї оборудки. У тому числі було затримано вже колишнього замдиректора «Укрзалізничпостачу» та одного з діючих членів тендерного комітету «Центру забезпечення виробництва».

«У рамках цього ж провадження відпрацьовується ще два епізоди за попередній та поточний періоди (2014 та 2016 роки). У ці роки схема заволодіння держкоштами була аналогічна і ми бачимо, що підозрювані, у своєму злочинному «бізнес-плані» встановили собі таку ж саму «маржу прибутку» у 20 млн. грн. на одному контракті щороку. Фірма-контрагент по цьому тендеру була суто формальним посередником. Причому до тендерних вимог входила обов’язкова вимога, щоб ця метизна продукція була лише виробництва одного єдиного виробника, який і був фактичним постачальником», – повідомив Холодницький у своєму фейсбуку.

Нагадаємо, на тендері 2016 року різниця між відхиленою пропозицією фірми «Максмед інтернешнл» і акцептованою «Хануман» становила 19,45 млн грн., що фактично співпадає з заявленою Холодницьким маржею.