Порошенко призначив товариша Кононенка з «горіхової мафії» заступником голови СБУ по боротьбі з корупцією
17.07.2016   //  

Президент Петро Порошенко призначив призначено Павла Демчину першим заступником голови СБУ – начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ. Указ датовано 16 липня, тобто суботою.

Минулої осені Павло Демчина у статусі заступника начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ ініціював посилення контролю за діяльністю експортерів горіхів. Залучення представників спецслужби до перевірок горіхів фітосанітарною службою вилилось у посилення тиску на бізнес.

Лідер партії «Укроп» Геннадій Корбан назвав Павла Демчину «смотрящім» від заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка. Тодішній керівник Демчини  – начальник Главка «К» Віктор Трепак підтвердив, що Демчина та Кононенко – «добрі знайомі і постійно спілкуються». Після того Трепак звільнився з СБУ і Демчина зайняв його посаду.

Раніше одеський губернатор Міхеїл Саакашвілі заявив, що «усім зрозуміло, що вони роблять – це звичайний рекет, і це – за підписом Демчини. … Департамент, який відповідає за боротьбу з корупцією, прямо займається корупцією. … «Горіхова мафія», яка працює за участі органів безпеки».

«У країні, яка воює, СБУ займається бактеріями в горіхах… Я наполягаю, що ці люди мають бути замінені, на їх місце мають бути приведені професіонали… Керівництво митниці і прокуратури у нас зараз точно не бере хабарів, управління МВС не бере, а СБУ – прикриває те, що відбувається («горіхову мафію»), – підсумував Саакашвілі.

Нагадаємо, днями заступником голови ДФС було призначено Мирослава Продана. Раніше він очолював фіскальну службу Вінницької області і був фігурантом трьох кримінальних проваджень за статтями «зловживання службовим становищем», «можливе отримання неправомірної вигоди», «привласнення чужого майна в особливо великих розмірах» під час митного оформлення експорту волоських горіхів.

Після призначення заступником голови ДФС України справи проти Продана були закриті.