Земляк Гройсмана з податкової позбувся кримінальних справ за “горіхи” після призначення заступником Насірова
16.07.2016   //  

Три кримінальні провадження щодо колишнього голови головного управління Державної фіскальної служби Вінницької області Мирослава Продана закрили через 13 днів після його призначення в.о. заступника голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. Про це повідомляється у сюжеті телепрограми «Схеми».

Ці справи були порушені у лютому 2016 року за статтями «зловживання службовим становищем», «можливе отримання неправомірної вигоди», «привласнення чужого майна в особливо великих розмірах» під час митного оформлення експорту волоських горіхів та стосувались періоду, коли Продан очолював усю фіскальну службу Вінниччини.

Сам податківець 13 липня підтверджував в інтерв’ю журналістам програми «Схеми», що він дійсно фігурує у цих справах та брав участь у слідчих діях.

Але наступного ж дня (у день ефіру) він надав витяги з проваджень, що справи у день запису інтерв’ю, 13 липня, були закриті «за відсутністю складу злочину».

Напередодні журналісти з’ясували, що новопризначений в.о. заступника голови ДФС фігурує у кримінальних провадженнях, в яких розслідуються дії керівництва вінницької ДФС під час митного оформлення експорту горіхів. Активісти звинувачували місцевих податківців та митників під головуванням Продана у «кришуванні горіхової мафії». Сам Продан звинувачення відкидає.

«Оформленням фірм-експортерів товару «волоські горіхи» займається безпосередньо митниця. Я очолював фіскальну службу області. Митниця входить в нашу структуру, але голова митної служби не підпорядковується голові ДФС області», – пояснив він.

Розпорядження про призначення Мирослава Продана прем’єр-міністр Володимир Гройсман підписав 1 липня.

Обидва довгий час працювали у Вінниці, коли Гройсман був там міським головою, а Продан працював на різних посадах у тамтешній податковій. Загалом він без перерв працював у податковій 11 років. Був на керівних посадах в податковій і за часів Януковича – очолював Вінницьку міську податкову інспекцію. Утім, ця посада під автоматичну люстрацію не підпала.

Після Революції гідності Продан посів крісло своєї люстрованої керівниці – Ілони Заскіної – і сам очолив усю Вінницьку обласну податкову.

Після цього, пропрацювавши кілька місяців у Києві в офісі ДФС з обслуговування великих платників, Мирослав Продан став виконувачем обов’язків заступника голови всієї ДФС.