Тіньовий бізнес тернопільських депутатів
15.07.2016   //  

Кожен шостий депутат приховав свій бізнес у деклараціях за 2015 рік.

Тернопільська міська рада VII скликання налічує 42 депутата. Семеро з них не задекларували або не повністю задекларували свій бізнес. Про це свідчать дані їхніх декларацій та Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).

Депутати міськради приховали від декларацій щонайменше 8 фірм. У 4 випадках йдеться про бізнес самих  депутатів, ще у  4 – членів їхніх родин.

Найбільша кількість незадекларованого бізнесу – це 2 компанії депутата Тернопільської міської ради від Радикальної партії Олега Ляшка, керівника ПП «Радіо Бонус» Оксани Яциковської. У одній фірмі вона має частку сама, у іншій – її чоловік.

Яциковська вказала розмір внесків до статутного капіталу підприємств  у сумі 442 тис грн. Саме стільки вона має у ПП «Радіо Бонус» (440 тис грн., види діяльності – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна та посередництво в розміщенні реклами в ЗМІ) та у ТОВ «Місто-інфо» (2 тис грн, вид діяльності – видання журналів і періодичних видань).

Водночас, за даними ЄДРПОУ, Яциковська також має внесок у сумі 20 тис грн. у ПП «Резон-К». Фірма займається виробництвом м’ясних продуктів. Депутат також є директором підприємства.

Крім того, депутат вказала  у декларації розмір внесків чоловіка у сумі 800 тис грн. Саме стільки він має у ПП «Бенефіт». Втім, Ігор Яциковський також є співвласником ТОВ «Дитячий світ». Розмір його внеску 682 тис грн. Яциковський також є керівником фірми. Оксана Яциковська вказала у декларації дохід від підприємницької діяльності чоловіка у сумі 280 тис грн.

Інші шість депутатів не задекларували по одній фірмі кожен.

Щодо сфери незадекларованого бізнесу депутатів, то 3 фірми пов’язані з торгівлею, 1 – з будівництвом, 1 – з ремонтом машин, 1 – з діяльністю шкіл із підготовки водіїв, 1 – з виробництвом меблів, ще 1 – з виробництвом м’ясних продуктів.

Найбільше порушників серед депутатів Тернопільської міськради виявилося у фракції партії «Громадянська позиція» – 2 особи. Окрім того, від «Народного контролю», «Свободи», «Самопомічі», «Батьківщини» та Радикальної партії Олега Ляшка бізнес не задекларували по одному депутату.

Нагадаємо, згідно з законом «Про засади запобігання і протидії корупції» усі депутати повинні були подати декларацію про доходи за 2015 р., в якій мали вказати інформацію про розмір внесків до статутного капіталу товариств, підприємств або організацій – своїх та своєї родини.

Депутат Фракція Фірми Сфера діяльності Примітки
1 Балук Любомир Іванович, пенсіонер Громадянська позиція ТОВ «Укра-юа», 38687068 оптова торгівля хімічними продуктами частка 25% належить депутату з 2014 р, розмір внеску – 250 тис грн.
2 Бліхар Володимир Васильович, директор ТОВ «Тервікнопласт» Народний контроль ТОВ «Алюпроф», 39638907 будівництво інших споруд, н. в. і. у. з лютого 2015 р. частка 50% належить дружині депутата Абакумовій Олені Сергіївні. У декларації депутат вказав дохід від підприємницької діяльності дружини у розмірі 196 тис грн.
3 Гевко Галина Орестівна, директор ПП «Благоустрій» Свобода ПП «Ліфт-сервіс», 37601739 ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування промислового призначення з 2011 р. частка 100% належить чоловікові депутата Гевко Степану Васильовичу
4 Генсерук Віктор Анатолійович, начальник відділу комп’ютеризації у ТНПУ ім. В. Гнатюка Самопоміч   ТОВ «Автодрайвер», 38645777 діяльність шкіл із підготовки водіїв транспортних засобів належить третя частина, співвласник з 2013 р. У декларації депутат вказав дохід від підприємницької діяльності у розмірі 329 тис грн.
5 Ландяк Петро Дмитрович, директор ТОВ «Продлюкс плюс» Громадянська позиція ПП «Гарантія-фарм», 30345224 роздрібна торгівля фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах з 2008 р. частка 100% належить дружині депутата Ландяк Любов Богданівні. У декларації депутат вказав дохід від підприємницької діяльності дружини у розмірі 129 тис грн.
6 Поврозник Петро Іванович, директор школи з поглибленим вивченням іноземних мов Батьківщина  ТДВ «Тернопільська фабрика художніх меблів», 14049627 виробництво інших меблів з 2012 р. має внесок  у сумі 443 грн.

 

7 Яциковська Оксана Богданівна, директор ПП «Радіо Бонус» Радикальна партія Олега Ляшка

 

ПП «Резон-К», 33252138 виробництво м’ясних продуктів частка 100%, власниця з 2004 р., розмір внеску 20 тис грн. Депутат в декларації вказала розмір внесків у сумі 442 тис грн. Саме стільки вона має у ПП «Радіо Бонус» (440 тис грн) та у ТОВ «Місто-інфо» (2 тис грн)
ТОВ «Дитячий світ», 14034592 інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах з 1995 р. співвласником є чоловік депутата Яциковський Ігор Ярославович, розмір його внеску 682 тис грн (частка 97%). Оксана Яциковська вказала  у декларації розмір внесків чоловіка лише у сумі 800 тис грн. Саме стільки він має у ПП «Бенефіт»

Віктор Волокіта, «Наші гроші»