ГПУ підозрює донецьких у підробці документів для отримання завищеного «зеленого» тарифу
14.07.2016   //  

Спеціалістам ГУ ДФС у Черкаській області доручили позапланову перевірку ТОВ «Грін Енерджи» щодо дотримання вимог податкового, митного та іншого законодавства. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м.Києва від 29 червня.

Дозвіл отримано в рамках розслідування кримінального провадження №42016000000000692 від 16.03.2016 р., яким займається Генеральна прокуратура.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи «Грін Енерджи» підробили документи для отримання ліцензії на виробництво електроенергії за «зеленим» тарифом, що призвело до безпідставного його завищення.

Представники «Грін Енерджи», знаючи про зменшення коефіцієнта «зеленого» тарифу на вартість виробленої електроенергії з альтернативних джерел в 2015 році, з метою отримання завищеного «зеленого» тарифу надали у 2014 році в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), недостовірні дані щодо укладання договорів поставки обладнання, актів виконання робіт з введення об’єктів електрогенерації в експлуатацію та декларацій про готовність об’єктів до експлуатації. Цим самим вони зробили закінчений замах на заволодіння коштами держпідприємства «Енергоринок» на суму понад 50 млн грн.

«Грін Енерджи» має у користуванні 7 мінігідроелектростанцій на території України – Карачківська ГЕС, М’якохідська ГЕС, Сокирянська ГЕС, Придністрянська ГЕС, Костюківська ГЕС, Слободо-Підліська ГЕС, Підлісівська ГЕС.

«Грін Енерджи» подала НКРЕКП документи, що в червні-липні 2014 року уклала договори на поставку обладнання іноземного виробництва (генератори та гідротурбіни) із ТОВ «Синтез-Продукт» та договори на монтаж обладнання із ТОВ «Кіровоградський регіональний центр з енергозбереження». Загальна вартість поставки обладнання із виконанням робіт складала понад 50 млн грн.

На підставі поданих документів НКРЕКП 30.10.2014 видала «Грін Енерджи» ліцензії на виробництво електроенергії за «зеленим» тарифом та її продаж державі в особі державного підприємства «Енергоринок».

В той же час, встановлено, що тільки на Карачківській та Придністрянській ГЕС знаходилися турбіни, при чому одна з них була підключена лише на Карачківській ГЕС.

А дані Державної фіскальної служби свідчать про відсутність будь-яких операцій між «Грін Енерджи» і вказаними постачальниками, а також відсутність митних декларацій постачальника «Синтез-Продукт» за період 2012-травень 2015 р. Слідчі вважають, що це є ознакою формальності договорів.

Крім того, «Грін Енерджи» брала участь у будівництві та експлуатації об’єктів альтернативної електроенергетики ДП «ЕТУ «Воденергоремналадка» на тимчасово окупованій території АР Крим.

Засновниками компанії «Грін Енерджи» є Артур Євтушенко і Сергій Кліндухов, прописані у Донецьку. Сама фірма зареєстрована у м.Умань Черкаської області.

Постачальник обладнання «Синтез-Продукт» належить Сергію Соколенку і Сергію Ільєнку з м.Олександрія Кіровоградської області. Фірма має офіційну адресу у смт Кодра Київської області.

«Кіровоградський регіональний центр з енергозбереження» оформлений на Віктора Бабенка з м.Олександрія Кіровоградської області.