«Центренерго» продовжило купувати вугілля з ОРДЛО через «кримінальну» фірму (перелік)
13.07.2016   //  

ПАТ «Центренерго» оприлюднило у «Віснику держзакупівель» дані про контракти на постачання вугілля, укладені у першому кварталі 2016 року.

У самому звіті немає даних про дату його складення. Він був опублікований лише 21 червня, хоча мав бути оприлюднений ще у квітні. «Наші гроші» на початку червня повідомляли, що «Центренерго» з незрозумілих причин у 2016 році припинило офіційну публікацію даних про постачання вугілля з Росії та ОРДЛО, хоча раніше звітувало шоквартально (ось IV і III квартали 2015 року).

У останньому звіті оприлюднені дані про 10 контрактів на загальну суму 3,77 млрд грн. У всіх випадках не оприлюднено ні обсяг вугілля, ні ціну за тону, хоча раніше такі дані оприлюднювались. Відтак неможливо порівняти закупівельну ціну з вартістю антрациту 1364 грн./т, яку «Центренерго» тоді мало право закладати у тариф на вироблену електроенергію.

Вперше серед постачальників держкомпанії з’явилось ТОВ «ДТЕК трейдінг» Ріната Ахметова.

Продовжено співробітництво з ТОВ «Шахтоуправління «Донбас», якому торік замовили вугілля на 528 млн грн. Співвласником цієї фірми є Дмитро Бурлака з окупованого терористами Донецька. Раніше він також був засновником ТОВ «Збагачувальна установка «Макіївська» разом з Всеволодом Бухтіаровим і Віталієм Беляковим, екс-директором вугільної компанії ДРФЦ з угрупування біглого Януковича. Бухтіаров і Беляков входили до складу засновників ТОВ «Сварожеч», яке за часів Януковича поставляло вугілля на ще державне «Донбасенерго».

Найбільший підряд вартістю 523,00 млн грн. нині отримало ТОВ «Збагачувальна Фабрика №105», записане на мешканок окупованого терористами Донецька Тамару Лисенко і Вікторію Остапенко.

«Центренерго» торік вже замовляло у цієї фірми фабрики вугілля на 84 млн грн, і цей факт потрапив у кримінальне провадження ГПУ проти тодішнього директора енергокомпанії Ігоря Балабанова, який був помічником нардепа від БПП Сергія Тригубенка.

У одній з судових ухвал по цій справі повідомлялось наступне:

«Згідно з отриманою оперативною інформацією, службові особи «Центренерго», діючи за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «Збагачувальна фабрика № 105», організували схему по виведенню отриманих коштів на рахунки фіктивних підприємств з метою переведення їх у готівку, а також схему легалізації вугілля, яке видобувається на тимчасово непідконтрольних державі Україна території Донецької області. Згідно із розробленою злочинною схемою, незаконний видобуток кам’яного вугілля здійснюється відкритим шляхом у кар’єрах поблизу населених пунктів Степанівка та Іллінка Маріїнського району Донецької області та транспортується на територію ТОВ «Збагачувальна фабрика № 105». У подальшому, на території ТОВ «Збагачувальна фабрика № 105» проводиться змішування офіційного видобутку та незаконного видобутку кам’яного вугілля з метою його подальшої реалізації на адресу ПАТ «Центренерго». З метою прикриття незаконної діяльності, ТОВ «Збагачувальна фабрика № 105» відобразило придбання вугільної продукції від підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Авант Контракт» (код ЄДРПОУ 39202297), ПП «Стандарт Груп» (код ЄДРПОУ 39280375), ТОВ «Андорра Айтемс» (код ЄДРПОУ 39823318-) та інших.».

Балабанов наразі звільнився з «Центренерго», його замінив Олег Коземко.

Новий генпрокурор Юрій Луценко призначив брата Тригубенка керівником Херсонської обласної прокуратури. Даних про арешт чи розшук Балабанова наразі немає.

Перелік контрактів на постачання вугілля для «Центренерго» у І кварталі 2016 р.

Постачальник/ код ЄДРПОУ Обсяг вугілля, тонн Ціна договору, млн грн. Ціна за тонну Примітки
ТОВ «Шахтоуправління «Донбас», код 36982901 згідно специфікацій, не опубліковано у ВДЗ 520,00 ? Компанія на 51% належить державному ПАТ «Шахтоуправління «Донбас» і на 49% ТОВ «Донбасвуглепереробка». Бенефіціарами останньої фірми вказані донеччани Дмитро Бурлака, Олександр Назаренко, Юрій Баранов, Людмила Загородня.

Торік «Центренерго» замовило цій фірмі вугілля на 528 млн грн.

Бурлака також був засновником ТОВ «Збагачувальна установка «Макіївська» разом з Всеволодом Бухтіаровим і Віталієм Беляковим, екс-директором вугільної компанії ДРФЦ з угрупування біглого Януковича. Також Бухтіаров і Беляков входили до складу засновників ТОВ «Сварожеч», яке за часів Януковича поставляло вугілля на ще державне «Донбасенерго».

ТОВ «Шахтарськтранс» , код 33467331 згідно специфікацій, не опубліковано у ВДЗ 520,00 ? Маріупольська фірма записана на мешканця окупованого терористами ДНР міста Чистякове (раніше Торез) Віктора Медведєва. Торік «Центренерго» замовило цій фірмі вугілля на 190 млн грн.
ТОВ «Збагачувальна Фабрика №105», код 31832110 згідно специфікацій, не опубліковано у ВДЗ 523,00 ? Фірма записана на мешканок окупованого терористами Донецька Тамару Лисенко і Вікторію Остапенко.

«Центренерго» торік вже замовляло у фабрики вугілля на 84 млн грн, і цей факт потрапив у кримінальне провадження ГПУ проти тодішнього директора енергокомпанії Ігоря Балабанова, який був помічником нардепа від БПП Сергія Тригубенка.

ТОВ «ДТЕК ТРЕЙДДІНГ», код 36511938 згідно специфікацій, не опубліковано у ВДЗ 520,00 ? Фірма Ріната Ахметова раніше не була помічена у поставках на «Центренерго».
Державне підприємство «Вугілля України» , код 32709929 згідно специфікацій, не опубліковано у ВДЗ 520,00 ? Держпідприємство знаходиться у стадії банкрутства.
ТОВ «Євро-тест», код 32524702 згідно специфікацій, не опубліковано у ВДЗ 150,00 ? Фірма записана мешканця окупованого Донецька Михайла Тимченка. Була постачальником вугілля і у минулому році.
ТОВ «Український Промислово Торговий Альянс», код 39062174 згідно специфікацій, не опубліковано у ВДЗ 100,00 ? Фірма записана на Олександра Зиму з окупованої Горлівки і В’ячеслава Сахно з Красногорівки. У Верховній Раді 6-го скликання Сахно працював помічником народного депутата від Партії регіонів Андрія Пінчука.
ТОВ «Доброе тепло», код 39354373 згідно специфікацій, не опубліковано у ВДЗ 250,00 ? Фірма належить жителю Донецька Андрію Ніколаєву. Кілька співрозмовників ЛІГА.net в «Центренерго» пов’язували компанію з акціонерами групи Coal Energy Віктором та Мариною Вишневецькими.
ТОВ «ЗФ Розсипнянська», код 38994971 згідно специфікацій, не опубліковано у ВДЗ 150,00 ? Компанія записана у Мирнограді (раніше Димитрів) на мешканця окупованого Донецька Олександра Черненка.
Державне підприємство «Держвуглепостач», код 40225511 згідно специфікацій, не опубліковано у ВДЗ 520,00 ? «Держвуглепостач» створено для заміни банкрутуючого ДП «Вугілля України». Станом на 2 червня «Держвуглепостач» не входив до переліку постачальників вугілля з ОРДЛО.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»