АМКУ перерулив Матіосу кляузу на монополію «Таланлегпрому» на берці для армії, влаштовану «Волонтерським десантом»
12.07.2016   //  

Колегія АМКУ відмовилась розглядати скаргу львівського підприємця Олександра Божагори щодо тендеру Міноборони на постачання взуття для військових на очікувану суму 203 млн грн. Однак колегія вирішила звернутись до Військової прокуратури обставин закупівлі.

Про це у фейсбуку повідомила Державний уповноважений Антимонопольного комітету України Агія Загребельська, яка входить до Колегії зі скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Підприємець скаржився на дискримінаційні вимоги щодо берців для армії. Однак пропустив строки оскарження. Відтак Колегія АМКУ відмовилась розглядати його скаргу.

«При цьому, приймаючи до уваги те, що в самій скарзі ФОП Божагора зазначав, що «такі» вимоги до предмету закупівлі з’явились «під можливості і за сприянням службових осіб ТОВ «Таланлегпром», «було організовано умови для здійснення закупівлі взуття військовослужбовців за неконкурентною процедурою у одного учасника, що очевидно завдало державі збитків в особливо великих розмірах» колегія прийняла рішення звернутись до Військової прокуратури щодо зазначених вище обставин для того, щоб останні, в межах компетенції, перевірили наведену в скарзі інформацію та, за умови підтвердження, вжили передбачених законом заходів», – повідомила Загребельська.

Підприємець скаржиться на технічні умови на берці, які вступили в дію у квітні 2016 року. «Основне антиконкурентне обмеження, що міститься в ТУ 15.2-072-00034022:2016, це безальтернативна вимога використання під час виробництва військового взуття виключно литтєвого методу кріплення двохкомпонентної підошви (поліуретан + гума) із обов’язковою реалізацією конструктивного елементу у вигляді напливу частини підошви на фрагмент шкіри носка черевика над пальцями ноги. Примітка: наплив підошви такого типу не використовується в жодній армії світу», – вказав Божагора.

За даними підприємця, із світових виробників такий конструктивний елемент має тільки взуття торгової марки LOWA.

«До речі, «реформатор» з «Волонтерського десанту» громадянин Леснік К.О. («розробник» ТУ 2015 року) активно реалізує взуття марки LOWA на території України через афільовані з ним торговельні підприємства, і чи не під них, часом, саме такий наплив!?», – вказав Божагора.

Також підприємець у своїй заяві до АМКУ вказав, що «з початку 2016 року активну діяльність із продовження справи створення дискримінаційних антиконкурентних умов для виробників військового взуття здійснювали вже представники Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України (керівник Марченко Д.), ідеологами створення якого була група осіб – Бірюков Ю., Леснік К., Гусев Ю.».

Львівській підприємець Олександр Петрович Божагора є засновником «Рекламно-комерційної компанії «Корте» і раніше у державних тендерах не перемагав. Також у відкритих джерелах є згадка про Божагора, який очолює програмістську компанію ДИСК.

Нагадаємо, у 2015 році військова прокуратура вже вела кримінальне провадження щодо нібито протизаконного фінансування представників «Волонтерського десанту» у Міністерстві оборони коштами з Миколаївського обласного благодійного фонду «Регіональний Фонд Благочестя».

Тоді керівник Ради волонтерів при Міністерстві оборони Давид Арахамія зазначив, що цією справою військовий прокурор Анатолій Матіос мстився за недопущення на посаду начальника департаменту капбудівництва МО Олени Ротової.

Компанія «Таланлегпром» належить Оксані та Андрію Лаврику, сину екс-губернатора Сумської та Чернігівської областей Миколи Лаврика, який торік балотувався до Верховної Ради по округу №161 (Ромни) від «Блоку Петра Порошенка».

Фірма Лаврика стала основним постачальником взуття для військових України після початку бойових дій на Донбасі.

Повністю текст скарги Божагори на техумови на військові берці – тут.