Святошинські судді захищали Солом’янського суддю, який заважав НАБУ отримати доступ до телефону помічниці Грановської у справі ОПЗ
08.07.2016   //  

Святошинський суд Києва відмовляв детективам НАБУ в доступі до рішень судді Андрія Макухи, який заважав розслідуванню багатомільйонних розтрат на Одеському припортовому заводі.

Про це повідомляє «Первая инстанция» з посиланням на ухвалу Святошинського суду Києва від 11 травня 2016 року.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) на початку травня попросило про доступ до автоматизованої системи документообігу Солом’янського суду Києва. Детективів цікавила електронна версія судового рішення і дані про етапи руху справи, пов’язаної з розслідуванням корупційних оборудок на «Одеський припортовий завод» (ОПЗ).

Рішення, що цікавило Бюро, виносив суддя Солом’янського суду Києва Андрій Макуха – в лютому він зобов’язав НАБУ негайно повернути власнику телефон «Аррlе iРhоnе 5S», вилучений детективами під час обшуку.

Нагадаємо, телефон «iРhоnе 5S» було вилучено у члена правління ОПЗ Ольги Ткаченко, колишньої помічниці нардепа Олександра Грановського з «Блоку Петра Порошенка». Детективів цікавило листування Ткаченко з її братом в Viber, яке, на думку НАБУ, могла свідчити про причетність посадових осіб заводу до фінансових операцій, що спричинили багатомільйонні втрати на підприємстві.

В обґрунтування свого рішення про повернення телефону власнику суддя Макуха відзначав, що на момент засідання детективи не подали в суд клопотання про арешт телефону.

Однак наявність клопотання НАБУ про арешт телефону підтверджував і судовий розпорядник Солом’янського районного суду. На допитах він вказував, що відповідна інформація містилася в електронних і паперових документах суду, а суддя Макуха особисто ставив свій підпис про отримання зазначених судових справ і виробництв.

Як повідомляла «Перша інстанція», в березні НАБУ почало кримінальне розслідування про неправосудному рішенні, винесеному суддею Макухою (ст. 375 КК України).

Саме в рамках цього розслідування НАБУ просило надати доступ до автоматизованої системи документообігу Солом’янського суду Києва – комп’ютерної програмі «Д-3»; зняття інформації, що стосується етапів руху судової справи; доступі до оригіналів електронних судових рішень (про повернення телефону власнику). Паралельно просили про доступ до паперових версій цих документів.

Однак 11 травня суддя Андрій Ключник і суддя Тарас Заєць відмовили детективам в доступі, пояснюючи, що розгляд цих клопотань відноситься до юрисдикції Солом’янського суду Києва. Мовляв, саме в Солом’янському районі Києва розташований головний офіс НАБУ.

Така позиція є дивною, оскільки в квітні цього року Апеляційний суд Києва змінив підсудність «справи Макухи», передавши його в Святошинський суд Києва. Рішення було прийнято за особистим клопотанням в.о. голови Солом’янського суду Києва, який пояснював це прагненням «уникнути сумнівів в неупередженості суддів Солом’янського районного суду Києва».

Більш того, через місяць – 6 червня – інший суддя Святошинського суду Києва Олександр Морозов на відміну від своїх колег – Зайця і Ключника – не побачив проблем у клопотанні НАБУ і надав детективам доступ до паперових документів.

Слід зазначити, що Андрій Макуха входить до переліку суддів, які виносили сумнівні рішення щодо активістів Євромайдану взимку 2014 року. Тоді він відправив на два місяці за грати – в СІЗО – двох учасників Революції Переваги. Одного – за участь в масових акціях 22 січня 2014 року, другого – за участь в протестах 19 січня 2014 року.

Згідно з декларацією Андрія Макухи за 2014 рік, у власності його сім’ї знаходяться чотири машини: Mazda CX-7, Toyota Prado, Suzuki Grand Vitara і Renault Megane. Площа житлового будинку у сім’ї судді становить близько 850 м2, квартири – 96 м2.

У березні 2015 року за результатами розгляду заяви від цивільної особи і заяви заступника генпрокурора Олега Бачуна, було прийнято рішення про порушення присяги стосовно судді Солом’янського суду Києва Андрія Макухи.

У січні 2016 року тодішній голова Верховної Ради Володимир Гройсман вніс до парламенту постанову про звільнення судді Солом’янського району Андрія Макухи.

В 2013 році Макуха був тимчасово відсторонений від посади рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів за поданням Генпрокуратури. Він, а також ще одна суддя Солом’янського суду Києва Алла Демидівська звинувачувалися в отриманні хабара в розмірі $5500. П’ять тисяч нібито були адресовані Демидівської за прискорення розгляду справи, і $500 доларів – Макухи за те, що він передав гроші судді. Зазначені суми грошей були вилучені у суддів. Однак вони стверджували, що підозри Генпрокуратури є необґрунтованими і в кінці 2013 року продовжили роботу.

Навесні 2015 року Макуха відпустив під домашній арешт колишнього начальника департаменту держзакупівель Міноборони Олександра Зражевського під заставу 16 млн. гривень.