Залізниця викинула білоруського виробника з мільярдного тендеру і замовила «ОККО» дизпалива трохи дорожче від ринку
05.07.2016   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 22 червня за результатами тендеру уклала угоди з ПП «ОККО-Бізнес Контракт» про поставку дизельного палива на суму 407,00 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

ОККО виграло тендер, запропонувавши 20 тис тонн дизпалива по 20 350 грн. за тонну. Однак у день укладання угоди договір змінили – на половину замовленого палива ціну знизили до 19 500 грн./т, а суму договору зменшили до 195,00 млн грн. Чи йдеться про відміну угоди по другій половині замовлення – невідомо.

Нова ціна дизелю навіть після її зниження є на 6,3% вищою за середню гуртову ціну, яка зараз, за даними «OilNews», становить 18 270 грн./т.

Спершу торги оголосили без застосування формульного ціноутворення. Згодом умови змінили, прив’язавши ціну до курсів валют і світових котирувань у системі Platt’s. Проте «ОККО» Віталія Антонова через АМКУ домоглося виключення цієї вимоги з документації іншого тендеру, який проводився паралельно з цим. І залізничники прибрали формулу з обох закупівель.

ТОВ «Райтон» оскаржило нинішній тендер, вважаючи дискримінаційною вимогу оригіналу декларації про відповідність вимогам Технічного регламенту або копії, завіреної підприємством, якому видано або яким видано або нотаріально. За твердженням фірми, по закону нотаріус може завірити копію за наявності оригіналу, а він є лише у товаровиробника. «Райтон» не має з останнім договірних відносин і є посередником.

Однак замовник заявив, що в разі перепродажу палива скаржник спочатку є покупцем та має законні підстави вимагати від продавця належним чином посвідчену копію декларації. Адмінколегія погодилась із цим і не підтримала фірму.

Переможець теж подав скаргу, але АМКУ не розглянув її, бо вона стосувалася положень, до яких не вносилися зміни.

Єдиним конкурентом було ТОВ «ВОГ Аеро Джет» із групи «Континіум» партнерів покійного нардепа Ігоря Єремєєва. Саме його пропозиції на суму 626,94 млн грн. акцептували за іншими трьома лотами по цьому ж тендеру. Угоди мають укласти до 9 липня.

Також на залізничні торги подавали заявки виробники дизпалива ПАТ «Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія «Укртатнафта» і ЗАТ «Белорусская нефтяная компания». Останнє – вперше за час існування «ВДЗ».

Їхні заявки відхилили через відсутність заяви-приєднання до договору про надання забезпечення пропозиції, тобто не сплачену гарантію. Крім того, «Укртатнафта» Ігоря Коломойського вимагала повну передоплату, що не влаштовувало замовника.

За даними протоколу розкриття пропозицій, ці два потенційні учасники не вказали ціни, тому порівняти їх з переможцями неможливо.