«Київпастранс» не може вигнати приватну автостоянку зі своєї землі
05.07.2016   //  

КП «Київпастранс» програло позов до Обслуговуючого кооперативу автостоянки «Дружба» про звільнення від автостоянки земельних ділянок по вул. Микитенка, 6-8. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 14 червня.

У 2011 році «Київпастранс» рішенням Київської міської ради отримав 2,02 га для реконструкції лінійно-диспетчерської станції та будівництва паркінгу.

Втім, фактично більшу частину ділянок площею 1,45 га зайняла автостоянка Обслуговуючого кооперативу автостоянки «Дружба» по вул. Стальського,29 (див. карту).

київпастранс карта

Рішень про передачу зазначеної земельної ділянки у власність чи користування під розміщення автостоянки ОКА «Дружба» Київрада не приймала.

«Київпастранс» звернувся до суду, оскільки вважає, що розміщення автостоянки ОКА «Дружба» заважає йому користуватися землею, що була йому виділена Київрадою.

Однак суд у позові відмовив.

У 1978 році рішенням виконкому Ради народних депутатів відведено виконкому Дніпровської райради 0,5 га по вул. Стальського під відкриту автостоянку.

У 1986 році виконком Дніпровської райради відвів товариству «Автолюбитель УРСР» земельну ділянку площею 0,5 га по вул. Стальського для розширення автостоянки «Дружба». Надалі ділянка листом товариства автостоянка «Дружба» була передана до об’єднаного кооперативу по будівництву та експлуатації колективних автостоянок «Дніпровський».

У грудні 2011 року, коли Київрада відводила «Київпастрансу» ділянки по вул. Микитенка, 6-8, комунальному підприємству доручено перенести існуючу автостоянку. У матеріалах справи відсутні докази, що «Київпастранс» виконав рішення Київради в частині перенесення стоянки.

«Київпастранс» стверджує, що ділянку захопив і неправомірно використовує ОКА «Дружба», який був зареєстрований у 2013 році.

Однак суд взяв до уваги, що згідно зі статутом, ОКА «Дружба» створений колишніми членами районного товариства «Автолюбитель УРСР» та членами Об’єднаного кооперативу по будівництву та експлуатації колективних автостоянок «Дніпровський» на базі діючої автостоянки «Дружба». Тому суд вирішив, що нема підстав вважати, що ділянка була самовільно захоплена і використовується неправомірно.

«Київпастранс» стверджує, що сьогодні автостоянка займає 1,45 га. Однак суд зазначив, що з матеріалів справи межі і площу автостоянки не вдається з’ясувати. Також комунальники просили звільнити їхню землю віл транспорту, будинків, огорож та іншого майна автостоянки. Але суд вирішив, що йому не подано доказів, окрім фото, для існування цього майна і того, що воно встановлювалося саме кооперативом «Дружба».

Керівником ОКА «Дружба» є Юрій Сколота.

Це судове рішення ще не вступило в силу, оскільки «Київпастранс» подав апеляцію.