Залізниця заплатить «єрємєєвцям» 81 мільйон штрафу, бо спізнилася повернути позичене паливо
30.06.2016   //  

ТОВ «Вог Аеро Джет» стягує 81,23 млн грн. штрафних санкцій із філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 9 червня.

9 грудня 2015 року «Вог Аеро Джет» і філія ЦЗВ «Української залізниці» уклали договір,  за яким фірма позичила залізниці 20 тис тонн дизельного палива вартістю 344,56 млн грн. За цим договором, ЦЗВ мав повернути «Вог Аеро Джет» дизпаливо аналогічної якості у тій же кількості до 1 березня 2016 року.

Однак фактично залізничники остаточно повернули паливо «Вог Аеро Джет» тільки 4 квітня 2016 року. У зв’язку з цим, «Вог Аеро Джет» звернулось до суду про стягнення із залізниці 81,23 млн грн. штрафу.

Залізниця клопотала про зупинення провадження у справі до набуття законної сили рішення суду у справі, де залізниця оскаржує умови згаданого договору позики. Однак суд це клопотання не задовольнив, оскільки вирішив, що перешкод для встановлення обставин справи і дослідження доказів немає.

З реєстру судових рішень відомо, що 14 червня планувався розгляд справи за позовом філії ЦЗВ про визнання недійсними пунктів договору позики з «Вог Аеро Джет». Однак у зв’язку з неявкою представника «Вог Аеро Джет» розгляд перенесли на 11 липня.

Із «Вісника держзакупівель» відомо, що у жовтні 2015 року філія «Центр забезпечення виробництва» Укрзалізниці намагалася провести тендер на придбання 20 тис тонн дизпалива.

18 грудня 2015 р. залізничники акцептували пропозиції на 634,88 млн грн. від ТОВ «Дайджест Груп», що подало у складі пропозиції генеральний договір з ТОВ «ВОГ Трейдинг», що вказувало на те, що паливо, ймовірно буде постачатися від «ВОГу». Однак за скаргою ТОВ «Феймос» Антимонопольний комітет зобов’язав цю закупівлю відмінити у зв’язку з невідповідністю пропозицій «Дайджест Груп» вимогам документації конкурсних торгів. Відтак у 2016 залізниця певний час отримувала від «вогівців» паливо у борг до проведення нових торгів.