Розпродаж банківського майна на 400 мільярдів можуть віддати «американським» юристам з оточення заступника Ложкіна
29.06.2016   //  

На ринку торгівлі активами неплатоспроможних банків очікується глобальний переділ. Ринок в 400 млрд грн віддають державному підприємству сетах і американським корпораціям First Financial Network Inc. і Debt Exchange Inc., пише у «Hubs» Микола Лучинин з посиланням на неназваних учасників ринку.

Національний банк (НБУ) і Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) готують грунт для передачі процесу продажу цих активів тільки трьом торговим майданчикам.

«часники ринку припускають, що трьома майданчиками, яких ФГВФО випустить на ринок, виявляться держпідприємство «СЕТАМ», ТОВ «Дебтекс Україна» і ТОВ «Фьост Файненшиал нетворк Юкрейн».

Приватні фірми – це дочірні компанії американських Debt Exchange Inc. і First Financial Network Inc. відповідно.

Бенефіціарами DebtX є американці Брюс Гансел (Bruce Hounsell), Дж. Кінгслі Грінленд (J. Kingsley Greenland) і Томас Гудвін (Thomas Goodwin). Бенефіціарами FFN – Блісс А. Морріс (Bliss А. Morris) і Джон А. Морріс (John A. Morris). В обох випадках вони виступають топ-менеджерами американських корпорацій.

У ФГВФО заявляли, що ці дві корпорації – входять в трійку компаній, що мають ексклюзивне право продавати активи неплатоспроможних банків в США.

терещенко аекоуЗгідно з даними ЄДРПОУ, директором ТОВ «Дебтекс Україна» є Олександр Терещенко. За даними журналіста Андрія Марусова, Терещенко раніше працював у “Центрі тендерних процедур” з угрупування “Тендерної палати”.

Директором ТОВ «Фьост Файненшиал нетворк Юкрейн» став Богдан Дмуховський.

Обох об’єднує робота в юридичній компанії AEQUO. На сайті фірми сторінки Олександра Терещенко та Богдана Дмуховського досі відкриті. Разом вони вели одні і ті ж проекти: консультували корпорацію Ukrainian Business Group щодо купівлі перехідного банку у ФГВФО, а також консультували NCH capital (США) щодо першої в Україні покупки інвестором неплатоспроможного банку у ФГВФО.

NCH CAPITAL – американська компанія, створена спеціально для інвестицій в країни колишнього СРСР і соціалістичного табору.

Ukrainian Business Group (UBG) контролюється народним депутатом від БПП Русланом Демчаком. А угода, яку обслуговували Терещенко і Богдан, – це покупка UBG РВС-Банку. Цей банк був створений в червні 2015 року як перехідної і прийняв активи і пасиви збанкрутілого банку Миколи Лагуна «Омега».

Виходець з Вінницькій області Демчак крім розвитку UBG відомий тим, що до обрання народним депутатом після Майдану встиг півроку (в 2012-2013 рр.) провести в СІЗО. Кримінальну справу було порушено податаківцями за підозрою в скоєнні низки економічних злочинів, у тому числі легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, на суму понад 50 млн грн (ч.3 ст.209 КК України). А восени 2015 р Демчак згадувався в ЗМІ у зв’язку зі скандалом навколо захоплення готелю «Либідь» в Києві, яка раніше вважалася в заставі у банку «Омега».

Також, за інформацією джерел в Адміністрації Президента, юридична компанія AEQUO може входити в орбіту впливу заступника глави АП Олексія Філатова.

До призначення в АП Філатов був партнером в юридичній фірмі «Василь Кісіль і Партнери». А через два тижні після його призначення на держслужбу, юрфірму покинули п’ять близьких до Філатову партнерів, які і заснували AEQUO. Серед них – Анна Бабич. За інформацією ЗМІ, ще в складі «Василь Кісіль і Партнери» Бабич і Філатов консультували операцію з продажу 99,9% акцій медіа-холдингу UMH-group (в інтересах Сергія Курченко), яким раніше володів нинішній глава Адміністрації Президента Борис Ложкін.

кирпа аекоуЩе один партнер AEQUO Юлія Кирпа входить до громадської ради при Нацбанку. Вона очолювала проект «Консультування корпорації Ukrainian Business Group щодо купівлі перехідного банку у ФГВФО», над яким працювали Олександр Терещенко та Богдан Дмуховський.

«Складно уявити, чому і на якому рівні в американських компаніях схвалили призначення директорами конкуруючих компаній настільки близьких між собою осіб – пересічних юристів однієї юркомпанії. На офіційних сайтах Debt Exchange Inc. і First Financial Network Inc. взагалі немає жодної згадки про Україну (!) Немає згадки про Україну і на сторінках DebtX і FFN в Facebook», – зазначає журналіст.

«У мене складається враження, що американські компанії – тільки прикриття для сумнівних угод на користь цілком українських структур, наближених до влади. Адже з двома іноземними компаніями домовитися простіше, ніж змусити 32 українські компанії робити щось як «потрібно». Будемо уважно дивитися, хто буде менеджментом в цих українських представництвах, хто і яким чином буде їх адмініструвати», – прокоментував директор асоціації« Біржові та електронні майданчики» Олег Падалка.

Як писав FinClub, в AEQUO відмовилися коментувати свою роботу на американські майданчики, пославшись на зайнятість юристів.