Поліція підозрює директора ЧАЕС у виведенні держкоштів за кордон через церковну парафію
29.06.2016   //  

Слідство вважає директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Ігоря Грамоткіна організатором незаконного перерахування державних коштів за демонтаж металу АЕС, який в дійсності не виконується, а також подальшу його реалізацію по заниженим цінам. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду від 15 червня.

Досудовим розслідуванням встановлено, що починаючи з 2012 року і дотепер проводилися тендери щодо закупівлі робіт з демонтажу, переробки, звільнення від регулюючого контролю обладнання та конструкцій Чорнобильської АЕС, учасниками та переможцями яких були ПП «Промметбуд», ТОВ «Метресурс», ТОВ «Метал-сервіс плюс» (ці фірми є пов’язаними). З цими компаніями укладались договори про виконання робіт та надання послуг, частина з яких в дійсності не виконувалась. Разом з тим демонтовані та радіоактивно забруднені металеві конструкції реалізовувались по занижених цінах.

Також Грамоткін долучив до протиправної діяльності Інесу Чулкову, яка за його вказівками здійснювала переведення незаконно привласнених коштів держпідприємства на рахунки іноземних компаній.

Легалізація коштів здійснювалася шляхом переведення їх на рахунки Свято-Іллінської Єпархії Української православної церкви м. Славутич Київської обл., звідки вони спрямовувалися на рахунки іноземних компаній, однією з яких є естонська компанія МАСТЕ GZU OU.

Слідством встановлено, що впродовж 2013-2015 років службові особи ДСП ЧАЕС перерахували понад 17,87 млн грн на підприємства з ознаками фіктивності за нібито виконані послуги, а також закупівлю товарів. Серед таких фірм називаються ТОВ «Буденергомонтаж», ТОВ «Буд Перспектива», ТОВ «Вайт Роял», ТОВ «Активінвест Груп».

Крім того, посадовці ДСП ЧАЕС також привласнювали частину міжнародної технічної допомоги, яку впродовж 2015-2016 років держпідприємство отримує від різних країн світу у вигляді коштів на придбання будівельних матеріалів, приладів, металевих конструкцій тощо.

Компанія МАСТЕ GZU OU є співзасновником створеної наприкінці 2014-го ТОВ «Славутич-Тревел» разом з Леонідом Ревуновим, тестем Грамоткіна. Окрім Ревунова, кінцевими бенефіціарними власниками фірми вказані колишня дружина Грамоткіна – Валерія Жилевська, а також Інеса Чулкова. Остання є засновницею ТОВ «Технічний центр – Енергія», директором якого у 2013-2014 роках був Олексій Чулков. Людина з таким ім’ям відома як начальник дільниці цеху ремонту й демонтажу (ЦРД) ЧАЕС. Зауважимо, що до 2009 року співзасновником «ТЦ – Енергія» був Грамоткін.

Справу веде Головне слідче управління Національної поліції України. Розслідування проводиться за фактом розтрати службовими особами ДСП «Чорнобильська АЕС» державних коштів у великих та особливо великих розмірах, а також зловживання службовим становищем.

Нагадаємо, одним з основних постачальників харчів для Чорнобильської АЕС було ПП «Гімак». Ця фірма була заснована у 2006 році Оксаною Коваленко після призначення Ігоря Грамоткіна керівником Чорнобильської АЕС в 2005 році. Коваленко і Грамоткін були бізнес-партнерами по фірмі «Ефес». Окрім того Коваленко очолювала у якості директора засновану Грамоткіним компанію «Наша булочка», пізніше сама стала її власницею. В окремих публікаціях Коваленко називали громадянською дружиною Грамоткіна.