«Нафтогаз» і «Укртрансгаз» оприлюднили мільярдну угоду на поставку технологічного газу (додано)
29.06.2016   //  

ПАТ «Укртрансгаз» і ПАТ «НАК «Нафтогаз України» і через два місяці після відміни останнього тендеру досі не оприлюднили у “Віснику держзакупівель” дані про переговорну процедури на постачання 1,8 млрд кубометрів технологічного газу у 2016 році на очікувану суму понад 11 млрд грн. Про це йдеться у матеріалі «Наших грошей».

Після опублікування цієї інформації «Укртрансгаз» повідомив, що закупівля 1,80 млрд кубометрів газу на 11,95 млрд кубометрів була проведена у системі «Прозорро». Договір з «Нафтогазом України» (скачати текст) за результатами переговорної процедури було укладено 30 травня.

Згідно з договором, у ІІ кварталі планується постачання 340 млн кубометрів, у ІІІ – 580 млн і у ІV – 880 млн кубометрів.

Вже розмитнений газ передається «Укртрансгазу» у віртуальній точці виходу або в підземному сховищі.

Ціна газу може змінюватись відповідно до прейскуранту «Нафтогазу». На момент укладання угоди ціна газу становить 6 638 грн з урахуванням ПДВ.

Остаточний розрахунок за фактично отриманий газ здійснюється «Нафтогазом» після отримання «Укртрансгазом» остаточних розрахунків за послуги з транспортування газу за договорами на транспортування газу магістральними трубопроводами між цими компаніями від 31 січня 2014 року, від 31 грудня 2013 року та за договором про транзит від 12 лютого 2016 року.

У відповідному розділі «Прозорро» про стан розрахунків вказано, що «Укртрансгаз» з 11 травня по 30 червня цього року зробив «Нафтогазу» 53 платежі. У всіх випадках в призначенні платежу вказано оплату за газ по договору від 27 грудня 2013 року.

Цього року «Укртрансгаз» двічі оголошував відкриті торги і двічі їх відміняв через відсутність конкуренції. Відтак після останньої відміни тендеру 21 квітня компанія мала право оголосити переговорну процедуру. У «Віснику державних закупівель» досі немає відповідного оголошення.

У «ВДЗ» були оприлюднені параметри угоди 2015 року – поставка до кінця року 1,83 млрд кубметрів технологічного газу на 16,11 млрд грн. по 8 812,80 грн. за одну тисячу метрів кубічних з урахуванням ПДВ та цільової надбавки 2%.

Дія договору 1504000825-ВТВ три рази подовжувалась додатковими угодами від 31 грудня, 29 січня та 26 лютого. Ці документи оприлюднені у «ВДЗ», однак у жодному випадку не повідомлялось про зменшення контрактної ціни.

У лютому 2016 року «Укртрансгаз» провів відкриті торги на поставку технологічного газу. Єдиний учасник ТОВ «Нафтогазгруп «Деметра» запропонував паливо по  7280,00 грн., але торги було відмінено через відсутність хоча б ще одного учасника, мінімально необхідного для відкритих торгів.

У квітні «Укртрансгаз» провів другі відкриті торги. До участі у них був допущений тільки «Нафтогаз» з пропозицією 7 506 грн/тис кубометрів.

Ще чотири дешевших заявки було відхилено. ТОВ «Енергогазрезрев» (належить Олексію Кивенку, який у 2007-2009 роках був членом правління ПАТ «Черкасигаз» з групи Дмитра Фірташа) для підтвердження можливості поставки необхідних «Укртрансгазу» 1,8 млрд кубометрів надала копію угоди з відомим видобувачем газу «Регал петролеум». Однак без тих сторінок, де вказані об’єми та строки поставки, та сторінок з підписами сторін.

Ще три фірми ТОВ «Перша українська газонафтова компанія», ТОВ «Парі» та ТОВ «ЕСКО-північ» також не довели можливість постачання необхідного обсягу газу. Також тендерний комітет «Укртарнсгазу» виявив пов’язаність цих компаній. Основним власником всіх трьох фірм виявилась кіпрська «Burisma holding limited» біглого міністра екології януковичевських часів Миколи Злочевського.

Після відміни цього тендеру «Наші гроші» надіслали запити до «Нафтогазу» і «Укртрансгазу» з проханням повідомити ціну поставки технологічного газу за старою угодою.

Управління по зв’язкам з громадськістю «Нафтогазу України» у травні дало відповідь, з якої слідувало, що раніше газ поставлявся по 8 812 грн, а з травня 2016 року він нібито йде по 6638 грн/ткм. Однак у «Віснику держзакупівель» не опубліковано офіційні дані про зменшення ціни.

Також у «Нафтогазі» повідомили, що зараз державні компанії готують нову угоду для проведення переговорної процедури на закупівлю 1,80 млрд куб. м. газу на період травень – грудень 2016 року на суму 11, 949 млрд грн. по 6 638 грн за тисячу кубометрів.

Однак станом на кінець червня у «ВДЗ» знову ж таки відсутні будь-які дані про це.

В «Укртрансгазі» проігнорували запит «Наших грошей» і не відповідали на телефонні дзвінки.