НКРЕКП додає Суркісу шансів позмагатись з Ахметовим у футболі
24.06.2016   //  

Коли НКРЕКП замутило «роттердамську» історію з підвищенням ціни вугілля для теплоелектростанцій виглядало так, що Рінат Ахметов зробить свій «Шахтар» чемпіоном назавжди. Бо йому тупо дають заробити кілька мільярдів на рік, які запросто можна конвертувати у зарплати черговим бразильцям.

Однак пройшло лише кілька тижнів і НКРЕКП приступило до покращення життя власників обленерго. 23 червня комісія вирішила підняти їм рентабельність.

Якщо розумними словами, то мова йде про підняття норми доходності на старі активи з 5 до 19% для стимулювання модернізації.

Якщо простими словами, то клієнтам обленерго піднімуть тарифи, щоб у власників обленерго з’явилось більше грошей.

За експертними підрахунками, мова йде приблизно про 30 мільярдів гривень, які за рік отримають власники обленерго. Виявляється ці бідосі зараз мало займаються модернізацією, бо у них нібито не вистачає на це грошей через низькі тарифи.

Звісно, благі наміри щодо модернізації і розбудови – це круто. Але по факту вже зараз обленерго є потужними годівничками для їх власників. Формально вони показують незначні прибутки або збитки. Але насправді «Наші гроші» ледь не щодня бачать тендери енергетиків, на яких тупо пиляються сотні мільйонів. І це не єдиний спосіб збагачуватись. Є ж ще побори за підключення до мереж, фіктивні роботи (гроші платяться взагалі ні за що), доля у прибутках постачальників електроенергії за нерегульованим тарифом.

Зараз на обленергах заробляють Ахметов, Коломойський, Григоришин, Суркіс, Льовочкін та «лужниківці». Однак у футбольному контексті як конкурента Ахметову виділимо саме Суркіса.

Коломойський з його патологічною жадібністю після втрати «Укртранснафти» закрив свій баскетбольний департамент, а після незначного послаблення позицій в «Укрнафті» вбиває футбольний «Дніпро».

Григоришин, не зважаючи на купу бізнесів і грошей, навіть не думає піднімати очолюваний ним ФК «Суми».

«Лужниківці» мають у своєму складі Гіннера, власника московського ЦСКА. Відтак в українському футболі їм просто ловити нічого.

А Львочкін просто ніяка душа. Ні футбольна, ні мистецька, ні наукова. Просто стяжатель з Ніцци.

Тому з футбольної точки зору стимулюючий тариф для обленерго покращить позиції Ахметова і Суркіса, і в Україні продовжиться конкуренція у боротьбі за чемпіонський титул.

Хоча… Всім прихильникам олігархічної бізнес-моделі футболу (це коли багатії утримують клубі для понтів і розваг) варто було б притопити за появу третьої сили у футболі. Ось її контури в енергетиці:

  • Торік інвесткомпанія ICU обзавелась 25% «Вінниціобленерго», де хазяйнує Григоришин, і після цього НКРЕКП, очолюване колишнім менеджером «Рошену» і ICU Вовком, зробило вінницьких енергетиків одними з лідерів по зростанню тарифів в країні;
  • Та ж ICU, співвласником якого є Демчишин, займалась скупкою єврооблігацій ДТЕК. Під час скупки вони були дешевими у тому числі через дії та заяви очолюваного Демчишиним Мінеренерговугілля, і різко подорожчали після матеріалізації «роттердамської» формули.

Або можна виділити і такі абриси:

  • «роттердамська» формула також вигідна контролерам державного «Центренерго», а там з недавніх пір окопалось угрупування Кононенка, яке через оточення нардепа Тригубенка також заволоділо шахтою «Краснолиманською»;
  • Колишній представник «єрємєєвської» групи Пасішник торік різко перейшов у стан «я від Кононенка» і нещодавно став першим замголови очищеної від «приватівців» «Укртранснафти». У держкомпанії відразу ліквідували наглядову раду і ревізійну комісію і вона фактично перейшла в ручне непрозоре управління кількох менеджерів;
  • Обленерго Миколаєва, Харкова, Черкас і Запоріжжя торік окупували менеджери Крючкова. Слуховий апарат не втомлюється поєднувати Крючкова з Кононенком, хоча єдиним свідченням зв’язку є спроба харківського директора обратись до місцевої облради від «Блоку Петра Порошенка». Сподіваємось, що НАБУ в ході розслідування доїльного апарату обленерго у Запоріжжі отримає більш значущі докази.

Звісно, що насильно милим не будеш, і якшо Порошенко та його посіпаки не хочуть займатись футболом, то їх і не треба до того схиляти.

Але у будь-якому разі бачимо, що держава докладає зусиль, аби футбол не очистився від олігархічної бацили і не став нормальним бізнесом для нормальних людей. На жаль.

Блог від: Юрій Ніколов