«Укрзалізниця» заплатить банку Тігіпка 134 мільйони по кредиту донецького підрозділу
23.06.2016   //  

ПАТ «Таскомбанк» стягує $5,39 млн (134,42 млн грн.) заборгованості за кредитом і процентів із ПАТ «Українська залізниця». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 9 червня.

У 2012 році банк і ДП «Донецька залізниця» уклали кредитний договір. Банк дав підприємству кредит на $5 млн. під 11,2 % річних зі строком користування по 1 жовтня 2015 року.

У подальшому «Донецька залізниця» $5 млн. кредиту не повернула, а також не сплатила $389 тис процентів.

«Таскомбанк» подав позов про стягнення коштів із ДП «Донецька залізниця», а також ПАТ «Українська залізниця». Банк зазначив, що ПАТ «Українська залізниця», згідно зі статутом, є правонаступником всіх прав та обов’язків Донецької залізниці.

Укрзалізниця претензії заперечувала і стверджувала, що не є правонаступником обов’язків Донецької залізниці, оскільки між ними не було укладено передавального акту про перехід всіх прав, активів, зобов’язань та боргів.

Однак суд взяв до уваги, що в додатку до постанови Кабміну, у переліку підприємств на базі яких утворюється ПАТ «Українська залізниця», значиться і ДП «Донецька залізниця». Відтак суд визнав ПАТ «Українська залізниця» правонаступником Донецької залізниці.

За даними Національного банку, власником «Таскомбанку» є Сергій Тігіпко, який володіє акціями банку опосередковано. Зокрема, він є власником кіпрської компанії «Агімант Лімітед», якій належить інша кіпрська компанія «Алкемі Лімітед», на яку зареєстровано 99,7% «Таскомбанку».