Торгово-промислова палата дала довідку, що єдиним інформатором про ціни на бензин може бути тільки Сапєгін
22.06.2016   //  

ДП «Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків» 6 червня уклало угоду з ПП «Науково-технічний центр «Псіхєя» на постачання інформації щодо котирувань палива. Вартість угоди склала 125 тис грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

За вказану суму держпідприємство до кінця року отримуватиме інформацію стосовно щоденних пропозицій компаній, що пропонують до продажу світлі нафтопродукти (бензин, дизпаливо, авіа паливо, бітуми та мазути) оптовими нормами  з обсягом постачання від однієї залізнодорожної цистерни та  бензовозними нормами. Інформація включає ціну за тону, літр або кілограм із зазначенням умов оплати, виду/умов поставки, валюти ціни, одиниці виміру, місця зберігання та походження продукції, назву компанії та її контактну інформацію (телефон, населений пункт, область).

Торги проведено за переговорною процедурою, оскільки більше ніде немає жодного іншого виробника та постачальника вищевказаної інформації. Відповідний висновок про ексклюзивність послуг «Псіхеї» державному центру надала Торгово-промислова палата України (№3090/08.2-7.3).

ПП «Науково-технічний центр «Псіхєя» належить Сергію Сапєгіну.

За даними «Наших грошей» подібні послуги в Україні надають ще кілька компаній. Керівник «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн відмітив незрозумілу функцію держкомпанії, що проводила неконкурентну закупівлю.

«ДЗІ залишається незрозумілою прокладкою між реальними моніторинговими агентствами і споживачами цінової інформації. При цьому є всі підстави вважати, що довідки про рівень цін, що видаються «Держзовнішінформом» «Укрзалізниці» та іншим державним споживачам нафтопродуктів, мають мало спільного з реальною цінової картиною. Навіщо потрібні послуги держкомпанії з видачі довідок про ринкову вартість нафтопродуктів, якщо сама компанія ці дослідження ринку не проводить?», – вважає Куюн.