Справу про розтрату 9 мільйонів Держкомрезерву на неїстівні консерви повернули на розгляд в суд
21.06.2016   //  

Апеляційний суд Києва відправив на новий розгляд кримінальну справу про завдання Держкомрезерву збитків на 8,45 млн грн. Про це свідчить ухвала суду від 6 червня.

У 2009 році Держкомрезерв оплатив 8,45 млн грн за рибні консерви, які потім були списані і утилізовані як небезпечні.

Контракт у липні 2009 року був укладений з ТОВ «ТД «Інвест-Продукт ЛТД». Фірма мала поставити до держрезерву 1,3 млн банок консервів «Сардини натуральні з добавленням олії». Для виготовлення цих консервів фірма звернулася до ВАТ «Сімферопольський консервний завод імені С.М. Кірова».

Як встановило слідство, консерви для держрезерву виготовлені із сировини невідомого походження – на неї були відсутні ветеринарні документи. Про це було відомо начальниці лабораторії з контролю якості заводу.

Остання спільно із заступником гендиректора УкрНДІ «Ресурс», начальником відділу контролю якості продтоварів УкрНДІ «Ресурс», а також представницею ТД «Інвест-Продукт ЛТД» підробили свідоцтво про якість консервів, внісши туди неправдиву інформацію.

Приймальний акт від УкрНДІ «Ресурс», що відповідав за контроль якості консервів, став однією з підстав для перерахування фірмі 8,45 млн грн, що Держкомрезерв зробив у серпні 2009 року.

У 2010 році відповідно до припису заступника головного державного інспектора ветеринарної медицини АР Крим вказані консерви, що зберігалися на кримському заводі, було вилучено з обігу. У 2011-му судова експертиза встановила, що вони є небезпечними. Ці консерви підлягали утилізації.

Ця справа неодноразово призначалась до судового розгляду, але відкладалась через неможливість повідомити начальницю лабораторії якості кримського заводу про час і дату судового розгляду справи. А в листопаді минулого року колегія суддів під головуванням Олександра Бойка відправила справу на додаткове  розслідування, вбачаючи неповноту розслідування в тому, що підозрювана з Криму ухиляється від участі в судових засіданнях і суд не може належним чином встановити її особу.

Апеляційний суд вказує, що сама по собі неявка підсудної в судове засідання не є підставою для направлення справи на додаткове розслідування. Крім того, під час досудового слідства дані про її особу були з’ясовані з достатньою повнотою.

Власником ТОВ «Торговий дім «Інвест-Продукт ЛТД» значиться киянин Валерій Картель. Фірма була утворена у квітні 2009 р. – за кілька місяців до контракту з Держрезервом. Уже у вересні 2010 р. сам Картель подав позов до Господарського суду Києва з вимогою скасувати реєстрацію підприємства, оскільки він його не створював, ніяких документів не підписував сам і нікого на це не уповноважував. Суд задовольнив позов частково – скасувавши статут, однак з реєстрації фірму не зняв.

Суддя Голосіївського райсуду столиці Олександр Бойко відомий тим, що входив до колегії суддів, яка розглядала справу російських спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва.