Судді госпсуду Києва: підробні документи, незадеклароване майно, арешти і агресія
20.06.2016   //  

На закритій парковці Господарського суду м. Києва журналістка програми «Наші гроші. ТБ» Надія Бурдей знайшла Jaguar XF 3.0, Toyota Land Cruizer, Audi Q5, яких не вдалось знайти у деклараціях суддів.

Дві Інни Отрош

Старша Отрош на посаду судді Печерського районного суду призначена у 2004 році. З квітня 2007 року по квітень 2014 року була головою цього суду. У 2014 році Вища рада юстиції намагалась звільнити суддю за порушення присяги. Однак, перенесла голосування. Після окупації Криму, ЗМІ виявили, що старша Отрош працює суддею в Ялті.

2_9oi8B0Q отрош 1

Нині представники Печерського районного суду повідомляють, що Інна Отрош – і досі перебуває на посаді судді. Перевірку, чи не суміщає Отрош Печерський суд із Ялтинським – не перевіряли, тому що не зобов’язані. Голова департаменту Міністерства юстиції України з питань люстрації Тетяна Козаченко повідомила, що Інна Отрош навіть заяву на проходження перевірки, передбаченої ЗУ «Про очищення влади», не подала.  Хоча була зобов’язана це зробити протягом 10 днів з початку проходження перевірки.

«Ми не знайшли ані заяви, ані декларації. Згодом, ми отримали інформацію, що вона не подала заяву. Ми подали заяву до Вищої ради юстиції щодо її звільнення за люстраційним законом. До Печерського суду знову звернулись і просили пояснити: яким чином декілька місяців вони чекають від неї листа, якщо пошта в Україні рухається 3-4 дні»,  – розповіла Тетяна Козаченко.

Поки Мін’юст намагається звільнити старшу Отрош,  молодшою – займається Генеральна прокуратура. У квітні 2014 року, слідчі ГПУ відкрили кримінальне провадження: звинувачують членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у втручанні в комп’ютерну систему заради того, щоб відкоригувати бали кандидатів на посади суддів. За версією слідства, такі махінації із балами проводились неодноразово, протягом 2012-2013 років. Саме в цей період відбулось і перше призначення молодшої Інни Отрош. У травні 2013 року Віктор Янукович призначає її суддею Господарського суду Луганської області. За декілька місяців Отрош переводять  до Господарського суду м. Києва. Вже за півроку, слідчі ГПУ починають розслідування.

За інформацією правоохоронців, Інна Отрош надала трудову книжку, у якій було вказано, що вона працювала в аспірантурі Київського національного університету ім.Тараса Шевченка. Це дозволило кандидатці «натягнути» необхідного для призначення суддею юридичного стажу. Натомість ГПУ з’ясувало, що Отрош не працювала, а лише навчалась в університеті.

«Нашим грошам. ТБ» освітяни підтвердили: Отрош в університеті – не працювала.

Слідство триває вже два роки і знаходиться у Печерському суді, в якому колеги старшої Отрош відмовляються брати участь у процесі над її дочкою і один за одним подають самовідводи. Офіційна причина: вони працюють із матір’ю судді, щодо якої ведеться слідство.

Лише у грудні 2015 року Печерський суд надав представникам ГПУ доступ до документів. Однак результати перевірки у судовому реєстрі приховали.

Звільнення старшої Отрош  – питання часу і політичної волі. Жінка має впливових друзів: ЗМІ пов’язують її із Андрієм Портновим, екс-заступником голови адміністрації президента Віктора Януковича. Старша Отрош з Портновим разом були членами Вищої ради юстиції. Молодша – стала його сусідом. Інні Отрош подарували трикімнатну квартиру на Печерську на вулиці Задніпровського, 36в. В цьому ж будинку володіє нерухомістю і сам Андрій Портнов.

Також молодій судді у 2013 році хтось подарував мільйон гривень. У її декларації зазначено три квартири, заміський будинок на 450 кв.м. і LEXUS RX 350. Зазначимо: до призначення суддею дівчина встигла лише декілька років попрацювати помічником приватного нотаріуса.

отрош будинок отрош тачка

Микола Якименко

Судею госпсуду був призначений ще Кучмою у 2002. Бізнесу не має і не мав. За декларацією у власності Миколи Якименка автівка Kia Sephia 1999 р.в. Натомість чоловік приїздить на роботу на авто Jeep Grand Cherokee, вартістю понад мільйон гривень. У деклрації судді ця автівка не зазначена.

iakimenkocheroki

Записаний Jeep на Мойсеєнко Вікторію Миколаївну, яка прописана разом із дружиною судді Наталією Якименко. Ймовірно, це дочка судді. Донедавна, під цими ж номерами їздив Mercedes GL 550, вартістю понад 3 млн грн, записаний на 74-річну матір судді Зою Якименко.

Єдина, хто має бізнес у сім’ї судді – дружина Наталя Якименко. Жінка є співзасновницею ТОВ «Чарівщина». Фірма займається видобутком піску, гравію і глини. Однак, жодна із дорогих автівок сім’ї на дружину не записана.

Олена Чинчин

На роботу суддя приїжджає на Lexus RX 350. Авто записане на чоловіка – Миколу Чинчина, екс-слідчого МВС.

chinchinУ березні 2013 року Віталій Захарченко призначив 36-річного Миколу Чинчина начальником Головного слідчого управління МВС України. У березні 2014 року Аваков звільнив чоловіка судді. Після звільнення Чинчин зареєструвався, як ФОП у Києві. За 2014 рік заробив майже мільйон грн. Ще мільйон чоловік отримав від продажу нерухомості. Дохід Миколи Чинчин за 2013 рік становив всього 64 тис. грн.  Раніше бізнесу ні суддя, ні її чоловік ніколи не  мали.

У декларації судді за 2015 на чоловіка записана квартира у Києві 119 кв.м. На саму суддю записана 1/3 квартири, площею 100 кв.м. і Lexus RX 350.

chinchin лексусУ власності батька Миколи Чинчина дві квартири в Новопечерських Липках. Матір екс-слідчого – співзасновниця донецької компанії «Тітан». Ця компанія черен низку інших юросіб пов’язана із ТОВ «Ліспром», яке отримувало державні підряди на ремонт судів.

У 2015 році управління державної судової адміністрації України в Київській області замовило на 3,5 млн грн. ремонт у судах Київської області. Ще 2 мільйони ТОВ «Ліспром» отримало за ремонт судів Донецької та Луганської області, підконтрольних Україні. Окрім того, у 2008-2011 рр «Ліспром» отримав 8 млн грн від Донецького державного університету управління міносвіти і науки, молоді та спорту України і у 2015 році виходив на тендери «Укргазвидобування».

На початку 2016 року співзасновниками «Ліспрому» були Савелій Житомирський (РФ), Владислав Олійник та Олександр Адамович (Донецьк).

Але до лютого 2015 року серед співзасновників було ще й іноземне підприємство «Гленорд», серед власників якого компанія «Дюфор», яке є дочірнім підприємством ТОВ «Магніт». У 2002 році співвласником «Магніту» була Світлана Чинчин, а сам «Магніт» був співзасновником вже згадуваного «Тітану» тієї ж Чинчин.

Алла Пригунова

На посаду судді Алла Пригунова була призначена у 2008 році. На роботу жінка приїжджає на авто Audi A5, вартістю майже мільйон.

prigunovaaudi.пригунова

Пригунова фігурує у розслідуванні ГПУ. Слідчі з’ясували, що адвокат підбурив свого клієнта дати суддям, які розглядали його справу, в тому числі і судді Пригуновій,  хабар у  розмірі 20 тис. доларів за вирішення справи. Адвокат, як запевняють слідчі, попередньо змовився із суддями.

Натомість, представниця Феміди запевняє, що звинувачення безпідставні: «Я вважаю, що ця справа, в якій мене звинувачують в отриманні хабаря, безпосередньо пов’язана з моєю позицією щодо судді Вищого господарського суду Артура Ємельянова. Більш детально я поки що не можу розповісти,  оскільки по суті справа ще не слухалась.»

Справу проти Пригунової дійсно відкрили за декілька місяців після того, як вона заявила про тиск і погрози з боку екс-судді Вищого господарського суду Артура Ємельянова.  Саме на його рахунках ліхтенштейнська фінрозвідка заарештувала 13 мільйонів франків.

Згідно декларації за 2015 рік у власності судді квартира –  113 кв.м., 73 кв.м. – в користуванні, й Audi A5 – у користуванні. У власності її 78-річного батька, Бориса Пригунова, також квартира на 113 кв.м., подарована суддею й той самий автомобіль Audi A5, яким користується суддя. Окрім того батьку Пригунової належить арештована СБУ земельна ділянка у Голосіївському р-ні м. Києва.

Роман Бойко

До переходу у суд у 2009 році – займався адвокатською діяльністю. Згідно декларації Бойко має оформлену у 2014 році квартиру на 150 кв.м. В декларації за 2015 рік дохід судді  – 230 тис. грн та 1 млн грн на рахунках у банках. Дохід дружини Оксани Бойко  -7 млн грн.

У власності Романа Бойко дві ділянки на Київщині – 1 тис кв. м. і 19,5 тис. кв.м. Обидві – подарунок від держави. Дружину судді держава землею також обдарувала  – ще 1,95 га. Ще дві ділянки під Києвом (0,044 та 0,24 га) жінка придбала у 2014 році. Обидві ділянки розташовані  на самому узліссі. Нині тут працюють будівельники. Два поверхи уже збудовано.

kharkiv бойкоОксана Бойко – приватний підприємець. Землю вона собі може дозволити. Набагато цікавіша історія – спроба отримати в Харкові семиповерховий історичний будинок – колишню мануфактуру, зведену у 1914 році. Будівлю орендувала компанія Бойко «АЕЛІТА». Пысля закінчення у 2007 році договору оренди, регіональне управління фонду держмайна провело конкурс. Приміщення передали іншій компанії, однак харківська АЕЛІТА подала позов про скасування результатів конкурсу та приватизацію будівлі. Судовий процес по історичному будинку у Харкові опинився в Господарському суді Києва. Компанія Бойко спробувала приватизувати майно за 199 тис. грн, хоча експертиза оцінила будівлю в 11 мільйонів гривень.

Вікторія Джарти

Дочка регіонала Василя Джарти, дружина екс-нардепа від ПР Валерія Омельченка, що голосував за диктаторські закони. У 2013 році 32-річну Вікторію Джарти призначили суддею безстроково.

dzharti.5dzharti

Нині вона у відпістці по догляду за дитиною, офіційно не звільнена. У її власності сотні квадратних метрів нерухомісті у Ялті, Донецьку, а ще є будинок, площею 610 кв. м. у с. Романків на Київщині. Будинок таких самих розмірів у тому ж Романкові сьогодні можна придбати за понад 40 млн грн.