«Укргазвидобування» купило в новачка метанолу на 147 мільйонів за нормальною ціною
17.06.2016   //  

ПАТ «Укргазвидобування» 26 травня уклало угоду з ТОВ «Укратом Сервіс» про поставку метилового спирту на 146,82 млн грн. Про це повідомляється у системі «ProZorro».

Електронні торги відбулися 27 квітня.

Для ГПУ «Шебелинкагазвидобування», «Полтавагазвидобування» і «Львівгазвидобування» замовили 7 тис т технічного метанолу марки А виробництва білоруського ВАТ «Гродно Азот» по 20 975 грн./т. Переможець має договір поставки із ТОВ з іі «БНХ Україна».

За даними Консалтингової групи «А-95», на 7 червня російський метанол від ТОВ «Торговий дім «Щокіноазот-Україна» з акцизом, митом, антидемпінговим митом, ПДВ, доставкою, страхуванням та експедицією коштував мінімум $829, або 20 632 грн. за тонну. Білоруський продукт не обкладений антидемпінговим митом у розмірі $14.

Конкурентами були ТОВ «Скела Терциум», ТОВ «Елемент Нафта» і ТОВ «Форис-Транс».

Засновниками «Укратом Сервісу», створеного у 2013 році, є киянки Ольга Масляк і Марина Мацкула та Євген Кизима з Миколаївщини. Раніше власником і директором був Тигран Петросян із Кіровограду.

У березні фірма виграла єдиний тендер ВП «Атоменергомаш» ДП «НАЕК «Енергоатом» на поставку теплоізоляційного матеріалу на 940 тис грн. Крім того, вона двічі безуспішно брала участь у електронних торгах ВП «Рівненська АЕС».

«Скела Терциум» теж пропонувала білоруський метанол. Саме вона останній рік імпортувала його для ГПУ «Полтавагазвидобування».

Власниками є Євгенія Федорович та Сергій Непом’ящий. Федорович у 2015 році балотувалася у Полтавську міськраду від ВО «Батьківщина».

За даними нардепа Тетяни Чорновол («Народний фронт»), ця фірма входить в орбіту нардепа Олександра Онищенка («Воля народу»), якому належить низка газодобувних підприємств. Онищенко мав тісний контакт з екс-міністром екології Ігорем Шевченко, який отримав цю посаду за квотою «Батьківщини».

Днями Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до ВР подання на зняття з Онищенка недоторканості. САП і НАБУ вважають його організатором схеми у справі щодо «Украгазвидобування».

«Елемент Нафта» прийшла на торги з білоруським та європейським товаром. Фірма належить Борису Ганджі – київському гонщику та екс-співробітнику російського холдингу «ТНК-ВР». Вона входить до дніпропетровсько-київської паливної групи фірм Полюс-Манго-Елемент.

«Форис-Транс» представляє російське ТОВ «Томет» (Тольятті). Власником української фірми є Олександр Порк із м. Сорокине (Краснодон), що на окупованій Луганщині. Він також володіє ПП «Схід-Авто-Трейд», ТОВ «Хімпромпостач» і ТОВ «Хімтрансальянс».

У квітні «Форис-Транс» імпортував метанол від російського ВАТ «Тольяттиазот».