Екс-суддя виправдала 2,5 мільйони на рахунках щорічними подарунками від мами на день народження
15.06.2016   //  

Суд скасував висновок податківців щодо невідповідності майна судді Господарського суду м. Києва Євгенії Куркотової її доходам. Про це свідчить ухвала Київського апеляційного госпсуду від 2 червня.

Представники ДФС виявили, що Куркотова у 2013 році задекларувала 2,57 млн грн на рахунках у банках, в той час як за період з 1998 по 2013 рік її загальний сукупний дохід становив всього 576 тис грн.

Суди визнали висновок податківців протиправним. Бо працівник ДПІ передав повідомлення про виявлену невідповідність по телефону за місцем роботи Куркотової, але особисто їй таке повідомлення не направлялося. Відтак, суд дійшов висновку, що вона не отримала змоги надати пояснення.

У якості пояснень Куркотова надала суду договори дарування: матір з 2005 року по 2012 рік «на кожен день народження дарувала кошти в присутності свідків на підставі договорів дарування» – загалом 2,85 млн грн. Те, що ці договори нотаріально не засвідчені суд до уваги не взяв.

Крім того, у 2003 році Куркотова і її матір продали квартиру за $73 тисячі.

Зауважимо, що у 2014 році Куркотова задекларувала 4,66 млн грн на рахунках у банках, за рахунок яких вона отримала 381 тис грн процентів. Вона володіє половиною житлового будинку загальною площею 616 кв м, який знаходиться у провулку Пішохідний у Києві на ділянці площею 0,07 га. Також, за даними декларації-2014 їй належала квартира площею 118 кв м. Разом з тим держреєстр майнових прав показує, що у 2015 році їй подарували квартиру на 44 кв м по вул. Багговутівській у столиці. Євгенія Куркотова їздить на автомобілі Toyota Camry  2012 р.в, а її чоловік – на Suzuki Grand Vitara 2013 р.в. При цьому на нього записана ділянка 0,12 га у столиці.

У грудні 2015 року Євгенія Куркотова була звільнена з посади судді Госпсуду м. Києва за власним бажанням.

Мати екс-судді Наталія Куркотова є головою і співзасновником Об’єднання адвокатів «Правозахисний фонд», яке з березня цього року ліквідується. Також вона є ФОПом – її основним видом діяльності є надання в оренду нерухомого майна.

У першій інстанції рішення на користь колишньої колеги прийняв суддя Окружного адмінсуду м. Києва Костянтин Кобилянський. Це син судді Вищого адмінсуду Миколи Кобилянського.

В апеляційній інстанції головував суддя КААС Андрій Горяйнов. Він відомий своїми статками: торік він задекларував 2 млн грн доходу і квартиру. Разом з тим, за даними НАБУ, Горяйнов отримав від тещі довіреність на розпорядження будинком площею 400 кв м у центрі Києва до 2061 року.