Екс-голова Луганської ОДА також заблокувала виплату Україною $3 мільярдів Росії по боргу Януковича
14.06.2016   //  

Суд заборонив Кабміну, Мінфіну, Нацбанку, Держказначейству здійснювати будь-які дії по виплаті т.зв. «боргу Януковича» у розмірі $3 млрд. Про це свідчить ухвала Голосіївського районного суду міста Києва від 30 травня.

Здійснення будь-яких платежів зупинене за позовом Ірини Верігіної, яка вимагає від Російської Федерації 1,42 млн грн. моральної та майнової шкоди, завданої внаслідок збройної агресії проти України. Факт вимушеного переселення з Луганщини в результаті агресії Росії Верігіна довела в суді у березні цього року.

Суд наклав арешт на права вимоги Росії по трастовому договору, укладеному з Україною 24 грудня 2013 року. Від імені Росії цю угоду підписала американська компанія «The Law Debenture Trust Corporation PLC». За договором Україна отримала $3 млрд під 5% на строк до 20 грудня 2015 року. У вказаний строк Україна борг не погасила.

16 лютого цього року Мінфін РФ звернувся в суд Лондона з вимогою стягнути з України основний борг і нараховані відсотки.

Накладаючи арешт на права Росії по боргу, український суд виходив з того, що до національних судів звернеться велика кількість постраждалих від військової агресії Росії із заявами про компенсацію завданої шкоди.

Нагадаємо, 27 травня 2016 року, Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти позову Росії, вказуючи на те, що договір є недійсним і таким, що не підлягає примусовому виконанню. Держава посилається на те, що вона не мала необхідної дієздатності на укладення угоди в такому розмірі, а також що угода була укладена у результаті примусу (Росія намагалася не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію із ЄС). Для представництва України у цьому провадженні Мінфін залучив міжнародну юридичну фірму Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan.

18 грудня 2015 року Кабмін зупинив погашення боргу по облігаціях (ОЗДП), випущених у 2013 році, тобто включно із «боргом Януковича».

Мін’юст вже подав чотири позови проти Росії в Європейський суд з прав людини. Зараз готується ще два позови. При цьому до Європейського суду індивідуально може звернутися кожен українець, який постраждав від агресії РФ.

Ірина Верігіна 17 березня 2014 року була призначена першим заступником голови Луганської облдержадміністрації, а з 10 травня по 16 вересня того ж року виконувала обов’язки голови ОДА. Верігіна є членою партії «Батьківщина».