Справа НАБУ по судді, який виправдав Кернеса і Добкіна за наркотики, вже третій місяць кочує між судами
07.06.2016   //  

Розгляд кримінального справи за обвинуваченням судді Дзержинського райсуду Харкова Сергія Лазюка в отриманні хабара вже втретє буде перенесено до іншого суду.

Обвинувальний акт стосовно Лазюка, якого детективи НАБУ затримали у жовтні минулого року при отриманні $1 тис хабара, надійшов до суду ще у березні, однак розгляд справи досі не розпочався.

Чутівський райсуд Полтавської області, який отримав справу першим, так і не зміг приступити до розгляду. На підготовчому засіданні за заявою прокурора стався відвід одного з суддів – Андрія Антонова, оскільки вони з Лазюком навчались в одній групі в Харківському юридичному інституті. А надалі для продовження розгляду справи не вистачило потрібної кількості суддів: у Чутівському райсуді їх працює всього троє, і всі вони на початку увійшли до колегії, яка мала розглядати справу Лазюка. У зв’язку з цим справу було перенаправлено до Полтавського районного суду.

Однак розгляд справи в цьому суді теж не відбувся через порушення правил підсудності. За клопотанням прокурора обвинувальний акт направлено до Апеляційного суду Полтавської області, який має відправити подання до Вищого спецсуду з проханням призначити інший суд для розгляду справи Лазюка. Це має бути суд відповідної юрисдикції і територіально найближчий до суду, де працював Лазюк.

Нагадаємо, після початку розслідування у жовтні минулого року Лазюк уклав з дружиною договір про поділ спільного майна: йому перейшов автомобіль Toyota Land Cruiser Prado 2010 р.в., який і так вже є доказом у справі, а дружині – нежитлова нерухомість.

Згідно з декларацією Лазюка за 2014 рік, він заробив 218 тис грн, жодної нерухомості чи машин у нього не було. Натомість у власності дружини і сина – дві земельні ділянки загальною площею 0,3 га, дві квартири площею 69 кв м і 63 кв м, а також інша нерухомість площею 74 кв м і взанаий вище автомобіль.

Суддя Лазюк вів низку гучних справ у Харкові. Зокрема, у 2006 році він відхилив позов міської прокуратури, яка оскаржувала рішення Харківської міськради про надання російській мові статусу регіональної. В тому ж році він розглядав справи про вибухи в супермаркетах – обвинувачені отримали по 7 років.

кернесУ 2008 році Лазюк визнав Геннадія Кернеса і Михайла Добкіна невинними у справі про вживання наркотиків.

Тодішній керівник МВС Юрій Луценко повідомляв, що вони купували наркотики. Відтак проти них була порушена адміністративна справа, оскільки вживання наркотиків не є карним злочином. За даними слідства, Кернесу і Добкіну поставляв кокаїн раніше судимий харків’янин. Вживання наркотиків нібито відбувалось у квартирі брата Михайла Дмитра Добкіна, який нині є народним депутатом від «Оппоблоку». За словами свідка, син Кернеса раніше нібито торгував марихуаною та екстазі у нічному клубі.

А у 2010 році суддя відхилив скаргу тодішнього харківського голови ОДА Арсена Авакова, який вимагав у міської влади Харкова прибрати в день голосування агітацію кандидата Віктора Януковича.