- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Оточення голови Пенсійного фонду причетне до схеми прокурора з крадіжки у Агрофонді цукру на 300 мільйонів

Люди з оточення голови Пенсійного фонду Олексія Зарудного причетні до оборудки з відчуженням з власності Аграрного фонду 30 тис тон цукру вартістю 300 млн грн.

Про це пише Федір Орищук у виданні «Главком». [1]

В 2011 році ТОВ «Ольга» уклала угоду з «Актив-Банком» про отримання в позику $16 млн під заставу 45 тис тон цукру. Кредит фірма не повернула. А навколо цукру почалася боротьба між приватними фірмами та державним Аграрним фондом, бо саме його власність була передана в заставу банку.

Справу про розкрадання майна Аграрного фонду розслідувало Міністерство внутрішніх справ, а наглядав за цим процесом прокурор Генпрокуратури Олександр Колесник. В червні 2015 року він прибув до села Червона Слобода, де зберігалося близько 30 тис т цукру Аграрного фонду. Прокурор погрозами змусив власника складу впустити його в приміщення. Разом з Колесником до складу увійшли і представники ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Ефективні інвестиції», яке на початку 2015 року отримало право вимоги за кредитним договором між «Актив-банком» та фірмою «Ольга».

Також разом з прокурором на склад приїхав державний виконавець. Він відразу заарештував цукор та передав його на зберігання КУА «Система плюс», яка представляла інтереси вже згаданого інвестфонду «Ефективні інвестиції». Прокурор Колесник поставив підпис під цим рішенням.

ПАТ ЗНКІФ «Ефективні інвестиції» володіють декілька компаній: «Проф індастрі», «Індастрі стандарт», «Конкорд Інк», «Смарт Фінанс», «Інтерфінтрейд». А серед керівників та власників цих компаній чимало колишніх помічників та колег нинішнього голови Пенсійного фонду Олексія Зарудного. Так, наприклад, Вадим Шапошніков (власник компанії – «Проф індастрі» та «Індастрі стандарт»), Георгій Ананьєв (колишній член Наглядової ради «Конкорд Інк») та Сергій Сендзюк (директор «КУА «Система плюс», яка представляє інтереси інвестфонду «Ефективні інвестиції») в 2007-2012 роках вони працювали помічниками-консультантами тодішнього народного депутата від БЮТ  Зарудного. Сендзюк при цьому працював разом з Зарудним експертом ради Пенсійного фонду ще наприкінці 90-х.

Після привласнення державного цукру в середині минулого року фонд «Екологічні інвестиції» відступив своє право вимоги за кредитним договором новому учаснику схеми – фірмі «ПП «Офір», яка протягом другого півріччя 2015 року розпочала вивозити товар зі складу. «Актив-банк», власниками якого були раніше Андрій та Сергій Клеєві, в середині «нульових» активно кредитував «ПП Офір».

Нагадаємо, 18 травня співробітники Національного антикорупційного бюро затримали [2] Олександра Колесника, який на той час займав вже посаду заступника прокурора Київської області. Його звинувачують у причетності до схеми розкрадання 30 тис т цукру Аграного фонду вартістю 300 млн грн. Також стало відомо, що затриманню Колесника сприяв в.о. голови Аграрного фонду, який звернувся до НАБУ з заявою про розкрадання цукру. Після затримання зам прокурора Київщини міністр агрополітики  Тарас Кутовий відсторонив Липового від  роботи, але пізніше повернув його на посаду.

За даними ЗМІ [3], раніше ТОВ «Ольга» було пов’язане Ігорем Ігнатовим, близьким до екс-нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка, який перебуває в розшуку.