Харківський метрополітен віддав 728 мільйонів на ремонт вагонів фірмі з оточення директора метрополітена
06.06.2016   //  

КП «Харківський метрополітен» 31 травня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Ваго-Рев» щодо ремонту вагонів метро вартістю 727,54 млн грн.

Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Під час проведення ремонту вагонів планується замінити зношене обладнання вагонів, подовжити термін служби вагонів на 20 років, сформувати п’ятивагонний рухомий склад, який складається з двох головних моторних вагонів, двох проміжних моторних вагонів і одного безмоторного проміжного вагону після виконання ремонту.

З документації конкурсних торгів відомо, що сьогодні у інвентарному парку «Харківського метрополітену» знаходитися 328 вагонів, з яких 5 вагонів 2015 року виготовлення та 15 вагонів 2004 року виготовлення. Всім іншим вагонам від 18 до 41 року. Термін експлуатації більшості вагонів – 35 років.

Єдиним конкурентом ТОВ «Ваго-Рев» на тендері було ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» пропозиція якого булав дорожчою на 0,1%  – 727,64 млн. грн.

При формуванні оцінки крім ціни був ще один критерій – умови оплати (відстрочка платежу). ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» пропонував 20 днів відстрочки платежу, а ТОВ «Ваго-Рев» – 30. Цікаво, що нові вагони 2015 року випуску є саме виробництва Крюківського заводу.

Власниками Крюківського заводу є Олег Осіновський з Естонії, росіяни Павло Приходько, Станіслав Гамзалов та Юрій Андрейченко, а також директор заводу Володимир Приходько.

ТОВ «Ваго-Рев» в 2009 році заснували Олег Дивінець, Олексі Ахвледіані та Андрій Артеменко. Останній – син –екс-начальниці рекламного відділу КП «Харківський метрополітен», коли директором підземки був нині покійний Сергій Мусєєв. В 2011 році єдиним засновником фірми була Зінаїда Кірсанова, яка подарувала квартиру в елітному житловому комплексі в Харкові матері голови Адміністрації Холодногірського району міста Харкова, депутату Харківської міськради Максима Мусєєва.

Зараз засновником «Ваго-реву» є Ян Свинський, керівником до 1 червня був Генадій Довженко, який раніше працював в ТОВ «Спеціалізований «Проектно будівельний монтажний поїзд-753», що також відноситься до впливу Мусєєва.

Але з початку червня директором «Ваго-Рев» став Ігор Распопов. Фірма також змінила контактний телефон на (057) 739-18-95. Раніше вона була зареєстрована за номером телефону, що належав ТОВ «Лот» та ТОВ «Інвест-тур». Співзасновником першої є колишній співвласник «Ваго-Рев» Олег Дзвінець. А власником «Інвест-туру» є Іван Кравцов, який також заснував ТОВ «Старсен». Обидві фірми без тендерів отримують замовлення метрополітену. Крім того, «Старсен» був Олександр Стаматін, син нинішнього директора КП «Харківський метрополітен» Олександр Стаматін.