Вищий госпсуд не повернув Нижчій Дубечні колишній дитсадок, проданий 12 років тому
04.06.2016   //  

Прокуратурі відмовили у поверненні у комунальну власність будівлі колишнього дошкільного навчального закладу «Золотий півник», що у селі Нижча Дубечня Київської області. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 17 травня.

Прокурор звернувся із позовом про скасування договору купівлі-продажу колишнього дитсадка на вул. Леніна, 48а, с. Нижча Дубечня. У 2004 році Фонд комунального майна Вишгородського району продав його ТОВ «Олми», яке раніше орендувало дитсадок. Площа приміщення – 1165 кв.м.

Прокурор стверджував, що рішення Нижчедубечанської сільради, яким спірну будівлю включено в перелік об’єктів приватизації, прийняте з порушенням законодавства.

Прокурор вважає, що рішенню сільради мав передувати місцевий референдум чи збори села. Зокрема, прокурор зіслався на закон про дошкільну освіту, за яким вивільнені приміщення державних та комунальних навчальних закладів мають використовуватися тільки для роботи з дітьми. Реорганізація чи ліквідація діючих комунальних навчальних закладів допускається за згодою територіальної громади або на підставі місцевого референдуму.

Однак у 2015 році Госпсуд Київської області та Київський апеляційний госпсуд у позові прокуратури відмовили.

Суди вирішили, що у матеріалах справи немає доказів, що спірна будівля відноситься до дошкільного навчального закладу. Встановлено, що будівля не використовується як дитсадок з 1993 року, в ній не працює водопостачання, каналізація, газо- та електропостачання.

У жовтні 2015 р. Вищий госпсуд повернув справу на новий розгляд.

З другого разу Госпсуд Київської області у позові знову відмовив. Суд дійшов висновку, що дитячий садок «Золотий півник» в селі Нижча Дубечня у формі дошкільного навчального закладу комунальної власності створений не був та не функціонував.

Апеляційний суд став на бік прокуратури, взявши до уваги лист Вишгородської РДА, де сказано, що дитсадок «Золотий півник» не був зареєстрований як окремий дошкільний навчальний заклад, а був підрозділом Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Деснянський». У 2003 році кооператив безоплатно передав пустуючу будівлю колишнього дитсадка до комунальної власності Нижчедубечанської сільради. Суд вирішив, що це є доказом функціонування дитсадка у спірному приміщенні.

Проте Вищий госпсуд рішення апеляції скасував і постановив у позові відмовити. Суд взяв до уваги, що витяг з держреєстру про СВК «Деснянський» не містить даних про дитсадок як структурний підрозділ.

Засновниками фірми «Олми», що купила дитсадок, є Олег Калачов і Вікторія Маханова.