Волинський суддя-хабарник через шість років слідства отримав 5 років за хабар
03.06.2016   //  

IВАН ПIДГОРНИЙ СУДДЯСуддя Ківерцівського районного суду Волинської області Іван Підгорний, якого за отримання неправомірної вигоди в 3500 грн, засудили до 5 років позбавлення волі та конфіскації частини майна. Про це свідчить вирок Млинівського районного суду Рівненської області від 25 квітня.

Розслідування по цій справі тривало майже шість років. Слідство і суд  встановили, що Іван Підгорний вимагав 4 тис грн в місцевого жителя за прийняття позитивного судового рішення про звільнення з-під арешту автомобіля «ВАЗ-2109». Під час передачі частини коштів 3500 грн 23 червня 2010 року його на «гарячому» затримали працівники СБУ.

Суд визнав Івана Підгорного винним в одержанні хабара та призначив йому 5 років позбавлення волі з відбуттям строку в кримінально-виконавчій установі. Крім того, суддя на три роки позбавлений права обіймати посаду судді та інші керівні посади в державних установах. Також суд постановив конфіскувати в засудженого судді 1/6 частину його майна.

За іншими двома епізодами корупційних дій – отримання у 2010 році хабара в 500 грн та пральної машини у 2008 році (нібито подарунок за прийняте рішення на користь підприємця), які також розглядалися в ході судового процесу, суд виправдав Підгорного за відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення.

Підгорний своєї вини в отриманні хабара не визнав і подав апеляцію на рішення суду.

Підгорний у 2009 і 2010 рр отримав дві догани за свою роботу. При цьому голова апеляційного суду області Петро Філюк вносив до кваліфікаційної комісії подання про звільнення Підгорного з посади судді за порушення присяги та норм законодавства, однак воно задоволене не було.

Між тим, Підгорний останні роки продовжував бути суддею Ківерцівського райсуду і отримувати зарплату. Приміром, згідно з його декларацією за 2014 рік, він заробив 328 тис грн, з яких 250 тис грн – зарплата, 12 тис грн – матеріальна допомога і 66 тис грн – страхові виплати. Із майна він задекларував лише квартиру площею 51 кв м.

ДЕКЛАРАЦIЯПIДГОРНИЙ1 ДЕКЛАРАЦIЯПIДГОРНИЙ2 ДЕКЛАРАЦIЯПIДГОРНИЙ3