Оточення Бойка відмило понад 300 мільйонів на реконструкції підстанції в Новій Каховці
03.06.2016   //  

Служба безпеки України підозрює, що посадовці ДП «НЕК «Укренерго» та його відокремлених підрозділів протягом 2011-2015 років у змові з службовими особами ПрАТ «КП «Укренергомонтаж» незаконно заволоділи коштами держпідприємства у сумі понад 300 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Херсонського міського суду Херсонської області, до якого звернувся слідчий СБУ за дозволом на вилучення документів Відокремленого підрозділу «Херсонські магістральні електричні мережі» ДП НЕК «Укренерго» в рамках кримінального провадження № 22014000000000524.

З матеріалів судової справи відомо, що в жовтні 2011 року «УкрЕнерго» за результатами тендеру уклало договір генерального підряду з ПрАТ «КП «Укренергомонтаж» щодо реконструкції підстанції № З (ПС) 330 кВ «Новокаховська» в Херсонській області. Загальна вартість угоди склала 841, 78 млн грн. З цієї суми 329,80 млн грн становила вартість робіт, а 446,02 млн грн. – обладнання.

Через три тижня  «КП «Укренергомонтаж» уклало договір субпідряду вартістю 349,49 млн грн з ТОВ «Київська енергетична будівельна  кампанія». При цьому «КЕБК» була конкурентом «Укренергомонтажу» на тендері з реконструкції ПС «Новокаховська».

Розслідування встановило, що «Укренерго», «КП «Укренергомонтаж» та «Київська енергетична будівельна кампанія» пізніше укладали різні договори субпідряду, купівлі-продажу та поставки в рамках реконструкції новокаховських мереж з різними іншими фірмами. Але вартість цих угод була в 2-2,5 рази вищої від вартості аналогічних робіт чи обладнання на внутрішньому ринку України.

Отримані за завищеними цінами кошти в 2011-2014 роках були легалізовані шляхом перерахування на рахунки підконтрольних підприємств або фіктивних фірм. Мова йде про ПрАТ «СВС-Дніпро», ТОВ «Київкапіталбуд», ТОВ «Універсалоптторг-Х», ТОВ «Сістем Енерджи Груп», ТОВ «Чед-Насад», ТОВ «Фобос-О», ТОВ «Маестро Торг» та ТОВ «Грант Тайм». Далі кошти перераховувалися на рахунки «транзитерів» або «податкових ям».

Загалом, за цією схемою було «відмито» понад 300 млн грн.

В ході слідства ряд керівників вказаних фірм заявили, що не мають жодного відношення до їх фінансово-господарської діяльності.

В квітні щоб вирахувати фактичну вартість робіт з реконструкції електромереж в рамках цього провадження була призначена будівельна експертиза, проведення якої доручили експертам ХВ ОНДІСЕ. Для проведення експертизи їм знадобилися оригінали документів щодо будівельних робіт на  «Новокаховській», а відповідне клопотання до суду передав слідчий СБУ. Суд дозволив вилучити оригінали необхідних документів.

Нагадаємо, реконструкція підстанції № З (ПС) 330 кВ «Новокаховська» відбувалася в рамках будівництва об’єкта «Повітряна лінія 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська з підстанцією 750 кВ «Каховська» та заходами повітряних ліній 330 кВ». Фінансувався проект із залученням кредитних коштів ЄБРР (175 млн євро) та ЄІБ (175 млн євро).

У 2011-2013 рр. 24,75% «Укренергомонтажу» володів Антон Чернецов, менеджер з угруповання екс-міністра Юрія Бойка. До цього компанія входила в орбіту Дмитра Фірташа.

«Укренергомонтаж» почав вигравати тендери «Укренерго» у 2011 році, коли Юрій Бойко очолював Міністерство енергетики і вугільної промисловості, після чого став віце-прем’єром. За три роки «Укренергомонтаж» виграв у НЕК підрядів на 3,78 млрд грн.

«Київська енергетична будівельна компанія» («КЕБК») зареєстрована у м. Вишгороді Київської області. Засновниками підприємства є Алла Бровко і ПрАТ «СВС-Дніпро». Але раніше замість Бровко до складу засновників входив мешканець Донецької області Віталій Яманко. Пізніше він  був відомий як перший заступник голови правління ПАТ КП «Укренергомонтаж».

Наразі «Укренерго» очолює Всеволод Ковальчук, який у 2010-2013 роках очолював тендерний комітет НЕК.