Слідчий ГПУ задекларував 154 мільйони доходу своєї дружини, яка продала міліції квартири на околиці Києва
01.06.2016   //  
Зліва на право: Оксана Кривобок (мати слідчого), Юрій Кривобок (слідчий ГПУ), Тетяна Кривобок (дружина слідчого), Василь Кривобок (батько слідчого)

Зліва на право: Оксана Кривобок (мати слідчого), Юрій Кривобок (слідчий ГПУ), Тетяна Кривобок (дружина слідчого), Василь Кривобок (батько слідчого)

Дружина старшого слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури Юрія Кривобока отримала 153,75 млн грн. доходу від відчуження нерухомого майна. Про це свідчить декларація Юрія Кривобока за 2015 рік, отримана в Генпрокуратурі на запит «Наших грошей».

Сам слідчий ГПУ за минулий рік заробив 248 тис грн. і зареєстрував численні земельні ділянки та нерухомість. Він має три житлових будинки площею 1014 кв.м., 224 кв.м., 173 кв.м., один садовий – 151 кв.м., квартиру на 221 кв.м., а також інше нерухоме майно площею 420 кв.м.

Його дружина Тетяна Кривобок не задекларувала ніякого житла, а тільки гараж, ділянку 0,6 га та інше нерухоме майно на 103 кв.м.

2015-12015-2 2015-3 2015-4

Для порівняння: у 2014 році пані Кривобок задекларувала 3,80 млн грн. доходу від відчуження нерухомого майна.

Ані у 2014 році, ані у 2013 році Тетяна Кривобок не задекларувала жодної іншої нерухомості, яку вона могла б продати окрім тої, що зазначена у декларації 2015 р. – гараж, ділянка, 0,6 га та інше нерухоме майно на 103 кв.м.

2014-1 2014-2 2014-3 2014-4

Відтак незрозуміло відчуження якого нерухомого майна принесло дружині працівника Генпрокуратури 153,75 млн грн. доходу.

У реєстрі нерухомості є дані, що Тетяна Кривобок є власницею трьох квартир у Софіївській Борщагівці загальною площею 147 кв.м., а також має ¼ квартири на Оболоні площею 44 кв.м. (решта власників в реєстрі не вказані, але відомо, що тут була прописана родина Кривобоків).

Слідчий ГПУ  Юрій Кривобок вищезгадане майно дружини у декларації не зазначив. Щодо іншого нерухомого майна площею 103 кв.м., про яке сказано в декларації, то це нежиле приміщення у смт Гаспра в Криму.

А ось у декларації 2013 р. у власності слідчого Кривобока, крім будинків, значилось інше нерухоме майно площею 8,5 тис кв.м., у 2014 р. – інше нерухоме майно площею понад 10 тис кв.м. У декларації 2015 р. ця нерухомість зникла, але на доходах Кривобока це не відобразилось.

Юрій Кривобок почав працювати у Генпрокуратурі у 2014 році, а до того був прокурором Оболонського району м.Києва. У Генпрокуратурі Кривобок є старшим слідчим групи прокурорів у кримінальному провадженні, де підозрюваною є екс-міністр юстиції Олена Лукаш. Їй інкримінується службове підроблення у групі осіб і заволодіння коштами держбюджету на 2,5 млн грн. Це гроші заплачені за дослідження законодавства. Згодом з’ясувалося, що ці дослідження були сумнівної якості.

Раніше «Наші гроші» повідомляли, що Тетяна Кривобок, дружина слідчого ГПУ продала більше 100 квартир Міноборони і Міністерству внутрішніх справ на суму понад 80 млн грн.

Усі придбані квартири знаходяться у Софіївській Борщагівці, в будинках на вул. Горького і Чубинського в ЖК «Софія Київська». Забудовником є ТОВ «Укрполіскорм» Людмили Скуратовської, дружини народного депутата Сергія Скуратовського від Радикальної партії, який очолює Комітет Верховної Ради з питань будівництва.

«Наші гроші» з’ясували, що Тетяна Кривобок володіла 6,7 га землі, які віддала під забудову ТОВ «Укрполіскорм». Ймовірно, саме в обмін на землю жінка отримала квартири у новобудові.

У 2009-2010 рр., коли Юрій Кривобок працював прокурором Оболонського району м.Києва, його батьки і дружина приватизували 16,64 га землі у селі Софіївська Борщагівка.

Ця колишні землі державного агрокомбінату «Пуща Водиця», який відмовився від землі без погодження з Мінагрополітики. Спочатку сільрада планувала передати цю землю під забудову інвестору, але пізніше скасувала своє рішення і роздала землю безкоштовно у власність громадянам. Серед цих громадян були рідні слідчого ГПУ. У подальшому вони скупили ділянки в інших осіб. Серед тих, хто отримав безплатно землю і потім продав її, була Ганна Свириденко. Це дружина судді Господарського суду Київської області Павла Горбасенка. Саме Господарський суд Київської області, де суддею є чоловік Свириденко, згодом прийняв рішення на користь Софіївської сільраді у спорі з інвестором, який оскаржував роздачу землі.

Детальніше читайте у матеріалі – «Земельна магія дружини слідчого ГПУ».