Звільнений Порошенком сбушник передав до НАБУ «чорну бухгалтерію» Партії регіонів на $2 мільярди хабарів
28.05.2016   //  

Партія регіонів витратила близько $2 мільярдів на хабарі як колишнім, так і нинішнім високопосадовцям, повідомив Віктор Трепак у інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

Колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав до НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів низці колишніх та нинішніх високопосадовців.

«Це – великий масив документів, які підтверджують тотальну корумпованість влади. Значна частина цих матеріалів – «амбарна книга» корупційних виплат, які систематично здійснювалися за рахунок «общака» або «чорної каси» Партії регіонів. Уперше в поле зору правоохоронних органів потрапляє масив матеріалів, які стосуються не одного чи кількох злочинів, а системної багаторічної корупційної діяльності організованої структури, яка діяла на базі відомої політичної партії і мала за мету незаконне захоплення влади та її протиправне використання», – сказав Трепак.

«Серед фігурантів цих матеріалів – посадові особи найвищого рівня, міністри та керівники відомств, народні депутати, відомі політики, громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді, у т.ч. найвищих судових інстанцій. Отримувачами хабарів були представники багатьох політичних партій – як провладних, так і опозиційних. Про «калібр» посадовців нижчого рівня я навіть не кажу», – додав він.

За інформацією DT.ua, усі фігуранти отримували кошти під особисті підписи.

«За наявною інформацією, вказаною злочинною організацією на хабарі та інші підкупи було витрачено близько 2 мільярдів доларів. Хабарі у 500 тисяч доларів чи мільйон доларів були мало не нормою. У багатьох випадках вони сягали 5, 8 і навіть 20 мільйонів доларів. Зауважте, готівкою! Переважно це були одноразові «виплати», але й мало місце систематичне отримання хабарів, у деяких випадках воно тривало роками. Те, що проходило банківськими переведеннями та іншими безготівковими оборудками – це окрема тема», – сказав Трепак.

За його словами, переважна більшість переданих документів містить «предметну інформацію про те, ким, коли і який саме злочин було вчинено», а також дають можливість відстежити процес скоєння злочинів за умовною схемою «виконавець-посередник-організатор-засоби-результат».

«Відповідно до КПК, злочини, ознаки яких вбачаються в матеріалах, є підслідністю саме НАБУ. Адже йдеться про одержання або надання неправомірної винагороди (хабара), вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище, в особливо великих розмірах. Це — статті 368 та 369 КК України. Розслідування вочевидь виведе на інші злочини, які також підслідні НАБУ… До того ж на сьогодні серед правоохоронних структур НАБУ користується найбільшою суспільною довірою і найменш політично заангажоване. Для об’єктивного розслідування це — критично важливо. Водночас розслідування цих матеріалів стане своєрідним тестом для НАБУ: або воно справді буде потужним антикорупційним органом, або, як і інші правоохоронні структури, перетвориться у ручний політичний засіб. Багато залежатиме від особистої позиції керівника НАБУ Артема Ситника. Сподіваюся, він достойно виконає цю місію», – вважає Трепак.

Віктор Трепак 16 років працював в системі СБУ. Після зміни влади в 2014 році став першим замначальника главку «К» (боротьба з корупцією), у червні 2015 року президент Петро Порошенко призначив його першим замголови СБУ.

Трепак займався справою судді-«колядника» Зварича, торік він керував оперативниками по справі «брильянтових прокурорів». Після публічного протистояння з ген прокурором Шокіним по цій справі він подав минулої осені рапорт про відставку. Порошенко видав указ про його звільнення лише 14 квітня, у день призначення нового прем’єр-міністра Гройсмана.

Увесь період з моменту подачі рапорту і до моменту звільнення Трепак фактично був відсторонений від службових справ, а керівництво главком «К» перейшло до Демчини, якого називають «смотрящим» в СБУ від Ігоря Кононенка, вказує «Дзеркало тижня».