Суд дозволив виїмку у Фонді держмайна за фактом незаконної приватизації племзаводу
26.05.2016   //  

Прокуратура розслідує приватизацію ДП «Сільськогосподарське підприємство «Миколаївське» (Арбузинський район Миколаївської обл.), що спричинила шкоду державі на 13,63 млн грн. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м.Києва від 10 травня.

Суд дав слідчому прокуратури м.Києва Ходаківському С.П. доступ до документів Фонду держмайна, що стосуються приватизації підприємства, до особової справи першого заступника голови Фонду Державного майна Парфененка Д.М., реєстраційних справ реєстраційних справ ДП «СП «Миколаївське» і Сільськогосподарського кооперативу «КСП «Полянка».

Розслідуються дії працівників Фонду державного майна України, які прийняли рішення про приватизацію ДП «СП «Миколаївське», яке має статус племінного заводу, із порушенням встановленого порядку приватизації.

Маючи статус племінного заводу підприємство не підлягало безоплатній приватизації, а могло бути приватизованим тільки через аукціон.

У 2013-2014 рр. на підприємстві спостерігалося зменшення поголів’я тварин. У 2014 році комісією від Арбузинської РДА складено акт про позбавлення ДП «Миколаївське»  статусу племінного господарства. У подальшому його приватизували як звичайне держпідприємство.

У січні 2015 р. державне підприємство в процесі приватизації перетворилося в КСП  «Полянка», а в квітні-червні 2015 р. КСП провело розпаювання державних земель між фізичними особами-членами КСП.

Директором КСП  «Полянка» (колишнє ДП «Миколаївське») є Сергій Філіпішин.

У 2015 р. колишні працівники держпідприємства оскаржили накази Фонду держмайна в суді в Окружному адмінсуді м.Києва. Вони стверджували про порушення порядку і способу приватизації, а також про порушення їхніх прав на участь у приватизації підприємства.

Суд першої інстанції скасував накази Фонду держмайна. Суд виходив з того, що статус суб’єкта племінної справи втрачається не з моменту складання акту про виявлення порушень, а з моменту видачі наказу Міністерства агропромислової політики України.  Відтак на момент приватизації ДП «Миколаївське» було племінним господарством.

Однак Фонд держмайна подав апеляцію, попереднє рішення було скасоване і накази Фонду держмайна залишились чинними. Суд, зокрема, зазначив, що оскільки позивачі відстоюють своє право на частку в державному майні, то їхній спір має розглядатися у господарському суді, а не адміністративному.