Суд зарахував Таруті 87 мільйонів пайової участі в розвитку Франківська
23.05.2016   //  

Суд спонукав Івано-Франківську міську раду укласти договір про пайову участь із ТОВ «Арсенал Сіті» в редакції забудовника. Про це свідчить рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 10 травня.

У 2006 році ТОВ «Арсенал Сіті» та Івано-Франківська міська рада уклали договір про співпрацю. За цим договором фірма «Арсенал Сіті» прийняла зобов’язання щодо пайової участі в розвитку інфраструктури. Йшлося про житлову забудову двох ділянок загальною площею 17,36 га в межах вулиць Є.Коновальця, В.Чорновола, О.Сорохтея, Національної Гвардії.

У ці зобов’язання забудовника входило спорудження та розвиток інженерно-транспортної інфраструктури житлового мікрорайону,  передача Івано-Франківській міській раді 10% житлової площі будівель, зведення коштом забудовника і передача в комунальну власність школи на 700 місць і два дитсадки на 90 місць у кожному.

У 2011 році набув чинності закон «Про регулювання містобудівної діяльності», яким передбачено, що пайова участь виконується у грошовій формі, тобто перерахуванням замовником будівництва коштів до місцевого бюджету. Тому, як вважає «Арсенал Сіті», підписаний раніше з міськрадою договір не відповідає цьому закону.

У 2014 році Івано-Франківська міська рада створила робочу групу з метою приведення договору про пайову участь у відповідність до чинного законодавства. «Арсенал Сіті» надіслало міськраді проект договору, але він так і не був підписаний.

Суд взяв до уваги часткове виконання зобов’язань «Арсенал Сіті», яка вже передала міськраді 7% житлової площі – 13 631 кв.м. Суд перерахував вартість нерухомості і визнав сплату компанією пайової участі на 86,82 млн грн.

Суд задовольнив позов «Арсенал Сіті» до міськради і видав рішення про спонукання до укладення договору про пайову участь у редакції, запропонованій забудовником.

Згідно з цим договором, попередній розмір пайового внеску складає 44,90 млн грн. Водночас на момент укладання договору забудовником вже виконано пайову участь на 86,82 млн грн. через передачу житлової площі. Зазначено, що остаточний розмір пайового внеску буде розраховано відповідно до договору, після затвердження технічного паспорту та загальної вартості будівництва.

Основним власником ТОВ «Арсенал Сіті» є компанія «Пунта Кресент Лімітед» (Віргінські острови, Тортола). Міноритарним співвласником і керівником є депутат Івано-Франківської облради від партії «Самопоміч» Тарас Виноградник.

Також компанія «Пунта Кресент Лімітед» є засновником ТОВ «Фонд розвитку кіномистецтва», яке у свою чергу є співзасновником ТОВ «Нова кіностудія», що володіє 50% акцій ПАТ «Одеська кіностудія». Раніше Голова Наглядової ради кіностудії Юрій Нікітін заявив, що приватним інвестором Одеської кіностудії є Сергій Тарута. Директором фірм «Фонд розвитку кіномистецтва» і «Нова кіностудія» є Подгородецька Інна Вадимівна. Людина з таким ПІБ є помічницею нардепа Тарути.