Найбільше літієве родовище Європи депутати віддали партнерам Саши Браслєта
23.05.2016   //  

Кіровоградська обласна рада 20 травня надала дозвіл ТОВ «Українські рідкісні метали» на користування  Полохівським родовищем літієвих руд.

Про це повідомляє «Depo.Кіровоград».

Родовище розташоване в Маловисківському районі Кіровоградської області і його записи літію оцінюються як одні з найбільші в Європі.

Від «Наших грошей»

ТОВ «Українські рідкісні метали» було створено в серпні 2015 року. Його засновниками є харків’яни Олександр Настенко і Віталій Якименко, мешканець Дніпропетровська Олег Орлов та полтавчанин Роман Дружбін, який також є директором фірми.

Дружбін, Настенко та Якименко також є співзасновниками ТОВ «Центральна нафтогазова компанія» разом з Віталієм Ткачовим. Раніше співзасновниками цієї фірми були Юлія та Олександр Павлюченки.

Олександр Павлюченко, за даними ЗМІ, в Полтавській області відомий як кримінальний «авторитет» Саша Браслєт, та є помічником депутата від «Народного Фронту» Ігоря Котвіцького, бізнес-партнера міністра МВС Арсена Авакова.

В лютому 2016 року інша фірма Дружбіна, Настенка та Якименка – ТОВ «Восток-Енергоресурс», отримала від Харківської облради дозвіл на розширення меж ділянки надр на Новософіївської площі для видобутку нафти та газу. Також співзасновниками цієї фірми сьогодні є Лілія Багрянцева, Ярослав Костенко, Тетяна Степченко. Керівник підприємства – Дружбін.

В проекті рішення Кіровоградської облради не вказані конкретні межі ділянки, які буде розвідувати ТОВ «Українські рідкісні метали». Але документом передбачено, що розвідка може мати вигляд дослідно-промислової розробки.

Нагадаємо, раніше 124 га в районі Полохівського родовища петалітових літієвих руд через схему видачі землі з подальшим її викупом отримало ТОВ «Укрлітійвидобування» близьке до екс-нардепів Юрія Іванющенка і Олексія Азарова, сина колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова. В кінці 2014 року у фірми змінився засновник та керівник. Ним став Іван Захаров, який раніше був менеджером на підприємствах, що належать екс-нардепам Олександру Табалова та його сину Андрію. Спроби прокуратури відсудити землю були невдалими.