Тисяча «квадратів» в центрі Одеси, виведена по «межигірській» схемі, залишилися у приватних руках
22.05.2016   //  

Вищий госпсуд залишив у власності ТОВ «Ів-Інвест Лтд» нежитлові приміщення площею понад 1 тис кв м в центрі Одеси. Про це свідчить постанова від 11 травня.

Ці приміщення вибули з комунальної власності у 2010 році. Тоді Одеська міськрада фактично обміняла 23 нежитлові приміщення у центрі міста на адмінбудівлю по вул. Верстатобудівній з доплатою в 1,47 млн грн. При цьому вартість адмінбудівлі була значно завищена. Нагадаємо, що за схемою «обміну на державну власність» держава втратила президентську резиденцію «Межигір’я». Того разу держава отримала два зруйнованих будинки на Парковій дорозі у Києві.

23 комунальні приміщення отримало у власність ТОВ «Арт», яке перепродало їх іншим фірмам. Так, нерухомість по вул. В. Арнаутській, 55, вул. Катеринінській, 22 і 25, вул. Грецькій, 40, вул. Ланжеронівській, 21 і вул. Рішельєвській, 12 у листопаді 2010 року фірма «Арт» відчужила на користь ПП «Елас-Комбі» та ПП фірми «Стенфорд-Інвест», які у травні 2011 року перепродали ці приміщення компанії «Ів-Інвест Лтд».

У 2014 році договори між міськрадою і ТОВ «Арт» та рішення міськради, яким було затверджено перелік об’єктів, що підлягали приватизації, були визнані недійсними.

Прокуратура Одеської області навесні 2015 року заявила позов про повернення місту незаконно відчужених приміщень, які опинилися у власності «Ів-Інвест Лтд». Проте суди усіх трьох інстанцій відмовили.

Як пояснив ВГСУ, наявність у діях власника волі на передачу майна іншій особі виключає можливість його витребування від добросовісного набувача. Саме по собі визнання недійсними рішення ради та договорів не свідчить про відсутність волі міськради на відчуження приміщень.

Нагадаємо, у квітні Вищий госпсуд постановив, що ТОВ «Аверс Строй» має повернути Одеській міськраді приміщення по вул. Ланжеронівській, 8. Це одне з тих 23 приміщень, які у 2010 році були відчужені фірмі «Арт».

Адреси цих 23 приміщень: вул. Торгова, 29/31; вул. Ланжеронівська, 8 і 21; вул. Льва Толстого, 6; вул. Грецька, 40; по вул. Рішельєвська, 4 і 12; вул. Катеринінська, 22 і 25; вул. Велика Арнаутська, 55; пров. Нечипуренка, 15; Фонтанська дорога, 16/6; вул. Затонського, 1.

Засновником ТОВ «Ів-Інвест Лтд» є лондонська компанія Green Planet Ltd, бенефіціарним власником якої значиться Олександр Шевляков. Протягом 2010-2014 рр засновником «Ів-Інвест Лтд» була лондонська компанія Intera Trading Limited (у 2015 році ліквідована), власником якої була Іванна Шевлякова.

У 2010-2014 рр директором «Ів-Інвест Лтд» був Сергій Машьянов. З 2014 року він очолює Управління розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів Одеської міськради. Машьянов є співзасновником ГО «Російський клуб», в який, зокрема, також входить відомий проросійський політик Ігор Марков, екс-депутат Одеської облради Костянтин Розов (був помічником нардепа Маркова за часів Януковича),  екс-депутат облради Вадим Савенко, колишній член виконкому Одеської міськради Сергій Продаєвич, брат екс-судді Господарського суду Одеської області Валентина Продаєвича, та інші.

Також Машьянов є співзасновником обслуговуючого кооперативу «Арк» разом з Юрієм Гончаренком, колишнім помічником нардепа (2012-2014) від Парітї регіонів Геннадія Труханова, який зараз є мером Одеси, а також Валентиною Зуб, екс-помічницею «регіонала» Олександра Пресмана.

У 1999-2004 рр Машьянов був співзасновником ТОВ «Лета» разом з екс-нардепом Олегом Радковським, який зараз є першим заступником голови Одеської облради, і Володимиром Боделаном, сином екс-мера Одеси.

З 2014 року директором «Ів-Інвест Лтд» є Сергій Соколов. Цікаво, що його однофамілиця Валентина Соколова, яка була помічником Пресмана, є директором ТОВ «Джі Ем Джі Контент», яке стало власником приміщень по вул. Затонського, 1.