Прокурору не вдалося скасувати догану за перешкоджання розгляду справи про державні 100 мільйонів
21.05.2016   //  

Суд відмовився зняти догану зі старшого прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Одеської області Олега Панасюка. Про це свідчить постанова Одеського окружного адміністративного суду від 11 травня.

Панасюку було оголошено догану у січні цього року за неналежне здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням. А саме: він погодив вилучення слідчими Держфінінспекції з одеського суду оригіналів судових справ, які необхідні були Верховному Суду для розгляду позову про повернення державі понад 100 млн грн.

Ця історія розпочалася ще у 2013 році, коли ПП «Вестра», ТОВ «Айті-Сервіс», ТОВ «Толиман», ТОВ «Вара Трейд» ввезли на територію України вантаж і сплатили самостійно визначені суми митних платежів. Потім компанії звернулися до суду за відшкодуванням з держбюджету цих митних платежів: вони подали 44 заяви (складені за єдиним зразком), які містили неправдиві дані про розмір платежів. Одеський окружний адмінсуд задовольнив позови фірм на 417 млн грн, з яких 44 млн грн вже їм перераховані.

Наприкінці 2013 року слідчий відділ УМВС України на Одеській залізниці розпочав 13 кримінальних проваджень за фактом заволодіння бюджетними грошима.

У свою чергу Генпрокуратура і Південна митниця Міндоходів звернулися до Верховного Суду із заявою про скасування судових рішень щодо відшкодування компаніям 122 млн грн. Верховний Суд відкрив 11 проваджень і витребував справи з Одеського окружного адмінсуду.

Однак до Верховного Суду надійшло лише дві справи (щодо відшкодування «Вестрі» та «Толиману» 20 млн грн). Решту дев’ять справ якраз у період витребування, влітку 2014 року, вилучив слідчий прокуратури Одеської області. Справи повернулися до окружного адмінсуду лише в середині серпня 2015 року після втручання ГПУ. Однак і після цього вони не потрапили до Верховного Суду, оскільки були вилучені вже слідчими одеської обласної Держфінінспекції І.Т. Малейчиком і К.І. Березянським в рамках іншого розслідування.

Роль Панасюка полягає в тому, що він погодив клопотання слідчих ДФІ, які потім задовольнили слідчі судді. Вилучені справи перебували у слідчих до 15 грудня, коли почалися службові розслідування ДФІ і ГПУ.

Як вказує суд, виїмка оригіналів справ з Одеського окружного адмінсуду була проведена безпідставно, оскільки там відсутні первинні бухгалтерські документи, які потрібні були слідчим ДФІ. Однак після виявлення цієї відсутності останні не повернули справи одразу до адмінсуду, а призначили додаткову судово-економічну експертизу, яка не стосувалася розслідування, в рамках якого була проведена виїмка.

Суд дійшов висновку, що Панасюк неналежним чином здійснював процесуальне керівництво під час досудового розслідування, що створило перешкоди у перегляді справ Верховним Судом.

Зауважимо, що разом зі справами по вказаних чотирьох фірмах, слідчі за погодженням Панасюка також вилучили з Одеського окружного адмінсуду справу по ТОВ «Котовський Винзавод» щодо несплати 150 млн грн податків. Через це суд не зміг розглянути справу по суті, а слідчий ДФІ закрив кримінальне провадження. Зараз правоохоронці повернулися до цієї справи.

Засновником і директором ТОВ «Айті-Сервіс» є Вячеслав Шендеров. З вересня 2015 року фірма ліквідується.

Засновником і директором ПП «Вестра» є Сергій Ул’яницький.

Засновником ТОВ «Толиман» є Вячеслав Соянок, який був також директором фірми. З вересня 2014 року керівником «Толиману» є Сергій Крутієнко.

Засновником ТОВ «Варра Трейд» є Микола Гловацький, який був керівником фірми. З березня цього року директором компанії є Вадим Кузнєцов.