- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Укррослізинг» з арештованим Генпрокуратурою директором вимагає від Київського метрополітена вже 2 мільярди

Суд заборонив КП «Київський метрополітен» вчиняти будь-які дії, направлені на використання 100 вагонів, взятих у лізинг у ТОВ «Укррослізинг». Про це свідчить ухвала [1] Госпсуду м. Києва від 13 травня.

«Укррослізинг» вимагає стягнути з метрополітену 1,96 млрд грн, розірвати договір від 2009 року та витребувати 100 вагонів.

Свій позов фірма обґрунтовує тим, що у 2010-2013 рр поставила метрополітену 40 вагонів головних з кабіною керування та 60 проміжних вагонів, проте не отримала повну оплату за них.

За додатковою угодою від 30.06.2010, строк лізингу вагона складає 60 місяців з моменту підписання акту приймання-передачі. Тобто, на даний момент строк лізингу більше 80 вагонів закінчився, але метрополітен не оплатив їх вартість.

Суд порушив провадження по цій справі 11 травня. За подання заяви «Укррослізинг» сплатив 415 тис грн. Розгляд справи призначено на 25 травня об 11:30 у приміщенні Госпсуду м. Києва по вул. Б. Хмельницького, 44-Б, зал судових засідань № 6 (корпус Б).

Нагадаємо, влітку 2009 року «Київський метрополітен» взяв в «Укррослізингу» в лізинг 100 вагонів на суму 1,39 млрд грн. Ці гроші не були виплачені  в повному обсязі. Як повідомив [2] заступник голови КМДА Ілля Сагайдак, станом на сьогодні сума, необхідна для повного виконання договору, складає 463,38 млн грн (353,97 млн грн – предмет лізингу і 109,41 млн грн – відсотки по платежах).

Однак, вказує він, через укладену у жовтні 2009 року додаткову угоду, яка змінила визначення лізингового платежу (зокрема, в лізинговий платіж тепер входять суми, скориговані на коефіцієнт коригування), сума платежу зросла до понад мільярда. Визнати цю додаткову угоду в суді у 2011 році метрополітену не вдалося. Кримінальні провадження проти посадовців, які її підписали, закрили.

Між тим «Укррослізинг» активно ходить до суду [3], вимагаючи виплати заборгованості.

Держфінінспекція ще влітку 2009 року повідомила, що сума втрат метрополітену при закупівлі лізингових вагонів в «Укррослізингу» становить 770,8 млн грн (55%) [4], у тому числі «винагорода фірми 590,8 млн грн, що забезпечує «космічну» рентабельність». Ціна одного вагону від «Укррослізингу» була на 1,8 млн грн дорожчою від середньозваженої ціни вагону на умовах 100% попередньої оплати при закупівлі у безпосереднього виробника.

З червня 2009 і до весни 2010 року засновником ТОВ «Укррослізинг» була кіпрська компанія Impofirm Consulting Limited, яка також була засновником компанії «Албента». Остання пов’язана [5] з бізнес-групою колишнього народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка. До слова, «Укррослізинг» купував вагони не напряму у російських заводів, а через посередників – фірми «Мервін» і «Буенор», які теж пов’язували з оточенням Іванющенка.

Навесні 2010 року засновником «Укррослізингу» стала кіпрська компанія Ukrrosleasing Cyprus Limited, до складу засновників якої увійшли вже згаданий Impofirm, кіпрська компанія Glave Consultants Limited та Bellevue Industries Sarl з Люксембургу. Остання компанія через ВАТ «ВЕБ-Лізинг» є «дочкою» російського державного «Внєшекономбанку».

Нині кінцевим бенефіціаром «Укррослізингу» вказана кіпріота Вракаса Стиліаноса, на якого в Україні також записано ТОВ «Газенерголізинг».

З липня 2014 року директором «Укррослізингу» є Олександр Козирев. З 2009 і до початку 2014 року він керував вже згаданою «Албентою». З 2006 по 2009 рр він був директором ТОВ «Український інвестиційний капітал», засновником якого була віргінська компанія Turitella Corporation. До складу її засновників входять, зокрема, гендиректор «Укртранснафти» Микола Гавриленко, бізнесмени Ігор Філіпенко, Андрій Малицький та Андрій Адамовський.

Філіпенко, бізнес-партнер Іванющенка, у 2012 році був керівником «Хліб Інвестбуду» [6]. Після нього до середини 2014-го цю фірму очолював Козирев. Зауважимо, що Філіпенко, Козирев, Малицький та Тетяна Ситник заборгували «Марфін банку» 11 млн грн по кредитному договору; у грудні минулого року суд відновив провадження [7] у цій справі. За даними «Ділової столиці» [8], Філіпенко перебуває у розшуку, а Козирев у жовтні минулого року був арештований за поданням Генпрокуратури.

За даними «Дзеркала тижня» [9], у 2010 році Філіпенко, Малицький, Адамовський та нардеп від Блоку «Петра Порошенка» Олександр Грановський продали ТНК свою мережу заправок «Вік Ойл» за $71 млн. Надалі Філіпенко і Малицький судилися [10] з екс-компаньйонами за половину коштів, які ті перекинули на свою фірму Stockman Interhold.

Через Stockman Адамовський і Грановський контролюють ТРЦ Sky Mall у Києві. Цей бізнес супроводжується скандалом – звинуваченням з боку естонського підприємця у незаконному привласненні його частки. Нещодавно лондонський арбітраж зобов’язав Stockman передати [11] естонцю акції Sky Mall.

За даними «Української правди» [12], і Адамовський, і Грановський тісно пов’язані з нардепом Ігорем Кононенком, бізнес-партнером президента Петра Порошенка. Грановського вважають куратором спецпідрозділу в Генпрокуратурі та зв’язковим з окремими суддями.