Суд арештував рахунки фірми, яка за часів Януковича допомогла привласнити 7 мільйонів на днопоглибленні
20.05.2016   //  

Суд наклав арешт на кошти ТОВ «Техно-Дизель» на суму 6,99 млн грн, що знаходяться на рахунку у «Всеукраїнському банку розвитку», що раніше належав сину біглого президента України Олександру Януковичу. Про це свідчить ухвала Приморського райсуду м. Одеса від 14 квітня.

Це сума, на яку було завищено вартість днопоглиблювальних робіт в «Миколаївському морському торгівельному порту» («ММТП»).

У жовтні 2012 року службові особи «ММТП» обрали ТОВ «РСУ-Водстрой Компани» переможцем конкурсу. Компанія мала провести реконструкцію підхідного каналу портового пункту Очаків і очистити акваторію порту від замулювання біля причалів № 1 і 2.

Як встановлено досудовим розслідуванням, «РСУ-Водстрой Компани» була обрана неправомірно, оскільки вона не мала відповідного знаряддя та засобів для виконання днопоглиблювальних робіт. Також в неї були відсутні працівники належної кваліфікації.

ДП «ММТП» перерахувало компанії 24,29 млн грн (реконструкція підхідного каналу) і 2,16 млн грн (очищення акваторії від замулювання). Як вказують слідчі, вартість робіт була завищена. Приховати це намагалися, зокрема, за допомогою ТОВ «Техно-Дизель».

За офіційними документами, «РСУ-ВК» з квітня 2012 по грудень 2013 рр отримав від «Техно-Дизеля» паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 13,24 млн грн, з яких оплачено 12,36 млн грн.

Однак половина цього палива не постачалася. Так, «Техно-Дизель» не мав власного транспорту і тому наймав для транспортування підрядників. Слідчі перевірили останніх і встановили, що ТОВ «Порт Очаків» палива від «Техно-Дизеля» до «РСУ-ВК» взагалі не перевозило, так само які два інші підприємці (у підроблених накладних вказані автомобілі, які взагалі не призначені для перевезення палива). У свою чергу ТОВ «ТК «Скат» перевезла лише 75% вказаного у документах об’єму палива.

У результаті «РСУ-ВК» необґрунтовано перерахував фірмі «Техно-Дизель» 6,99 млн грн за фактично не отримане пальне. Порушення допущено директорами цих підприємств, які підписували товарно-транспортні накладні на фактично не перевезений товар.

За клопотанням слідчих суд арештував кошти на рахунку ТОВ «Техно-Дизель» на суму 6,99 млн грн з метою відшкодування в подальшому спричинених державі збитків.

Станом на 2012 рік засновниками ТОВ «РСУ-Водстрой Компани» зі статутним капіталом 950 грн були Марія Гуцол та Валентин Сінкевич. У 2013 році до них приєднався Володимир Рясков, який зараз є єдиним засновником і керівником фірми. У 2012-2015 рр директором «РСУ-Водстрой Компани» був Віталій Гуцол.

Засновниками ТОВ «Техно-Дизель», статут якого становить 900 грн, у 2012-2013 рр були Віктор Соколов і Роман Ковач, який станом на 2013 р був заступником керівника відокремленого спецпідрозділу «Дніпро-Бузький» «Миколаївського морського торгівельного порту». Надалі Ковача у складі засновників змінила Оксана Настасюк. З 2010 року керівником фірми є Соколов.