Скандальна лондонська «прокладка» через суд лізе на тендер «Укргазвидобування» на 290 мільйонів
19.05.2016   //  

Лондонська компанія «Moston Properties Limited» добивається виключення її з реєстру недобросовісних учасників «Укргазвидобування» і визнання неправомірними дій держкомпанії щодо недопуску її до тендеру вартістю понад 289 млн грн. Про це свідчить постанова Вищого госпсуду від 12 травня.

1 вересня 2015 року «Укргазвидобування» оголосило редукціон з придбання підіймального та вантажного устаткування, призначене для освоєння та функціонування свердловин (чотири лоти). Строк поставки товару і виконання робіт – перше півріччя 2016 року.

25 вересня пройшов перший етап розкриття пропозицій, 12 жовтня – другий. У підсумку «Укргазвидобування» акцептувало пропозиції мінського СЗАТ «Фідмаш» на суму $6,01 млн і німецької компанії KATT GmbH на суму 6,56 млн євро.

30 грудня 2015 року «Укргазвидобування» опублікувало звіт про цю закупівлю, де цим же числом визначено дату укладення договорів з переможцями.

У ході торгів пропозиції трьох учасників були відхилені. При цьому «Moston Properties Limited» було віднесено до реєстру недобросовісних учасників (до другого етапу компанія вже не була допущена).

«Moston Properties Limited» у листопаді оскаржив дії «Укргазвидобування». 28 січня цього року Госпсуд м. Києва визнав неправомірним недопущення «Moston Properties Limited» до участі у другому етапі розкриття пропозицій; визнав неправомірним включення компанії до реєстру недобросовісних учасників; визнав неправомірними акцепт «Укргазвидобуванням» пропозицій «Фідмашу» і KATT GmbH.

Суд виходив з того, що комітет конкурсних торгів 12 жовтня включив Moston Properties Limited до реєстру недобросовісних учасників, керуючись Порядком закупівель товарів, робіт та послуг ПАТ «Укргазвидобування», затвердженого наказом від 28.09.2015 №329, через порушення компанією обов’язків по договору, укладеному у травні 2015 року. Суд встановив, що дія вказаного Порядку не поширюється на закупівлю товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 1 млн грн.

Крім того, суд вказує, що «Moston Properties Limited» було включено до реєстру недобросовісних учасників лише 12 жовтня, разом з тим «факт такого включення вже використовувався» «Укргазвидобуванням» в день першого етапу розкриття пропозицій 25 вересня.

«Укргазвидобування» подало апеляційну скаргу на рішення Госпсуду м. Києва. 30 березня до справи у якості третьої особи було залучено компанію КАТТ GmbH. При цьому апеляційне провадження у справі було зупинено для перекладу матеріалів справи на німецьку і ознайомлення з ними КАТТ GmbH. Відтак розгляд справи відкладено до 5 жовтня цього року.

«Moston Properties Limited» звернулося до Вищого госпсуду з вимогою передати справу в апеляційну інстанцію для розгляду. Проте ВГСУ відмовив, зазначивши, що КАТТ GmbH є повноправним учасником судового процесу і має право на отримання документів і ознайомлення з ними.

Зауважимо, що 7 квітня Госпсуд м. Києва заборонив «Укргазвидобуванню» і «Фідмашу» виконувати договір поставки за позовом «Moston Properties Limited», яке вимагає визнат недійсним договір держкомпанії і виробника обладнання, що переміг у тендері.

Нагадаємо, 29 травня 2015 року «Укргазвидобування» закупило в Moston Properties Limited колтюбінговий комплекс вартістю $5,8 млн. Телепрограма «Наші гроші» повідомляла, що за це обладнання 2013 року випуску держкомпанія переплатила у 2-3 рази. Крім того, така установка потребує додаткові витрати на переміщення, оскільки вона не на шасі (поставлена установка призначена для використання на морських платформах). Після зміни керівництва «Укргазвидобування» у червні 2015-го контракт був оплачений тільки наполовину. Наразі «Moston Properties» намагається відсудити решту суми, звернувшись до Лондонського комерційного міжнародного арбітражного суду.

Інтереси «Moston Properties» представляє юрист Артем Сідєльніков, пов’язаний з одеським бізнесменом Ігорем Учителем, екс-депутатом Одеської облради від Партії регіонів. Засновником «Moston Properties Limited» значиться лондонська компанія «Cavendish Trustees Limited».

Як встановила «Ліга.net», Учитель з листопада 2015­го веде бізнес зі структурою екс­нардепа від «Народного фронту» та близького соратника Арсенія Яценюка Миколи Мартиненка. Через свою фірму «Юг­Газ» Учитель закуповує газ в австрійської «Antra Gmbh», яку пов’язують з Мартиненком.