- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Кличко злив полякам третину мільярда за трамваї, які не викупила Росія

трамвай песа [1]КП «Київпастранс» уклав угоду з «Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA» на постачання десяти трамваїв з низьким рівнем підлоги за 11,50 млн євро без ПДВ. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

За нинішнім курсом НБУ вартість угоди перевищує  327 млн грн. Відтак це значно більше, ніж очікувана ціна, визначена самим замовником наприкінці грудня, коли було оголошено тендер.

очікувана ціна [2]Єдиним конкурентом на торгах, що відбулись 22 березня, було білоруське ЗАТ «Штадлер Мінськ» з пропозицією 13,84 млн євро (без ПДВ).

Разом з тим на участь у торгах не подався жоден український виробник трамваїв через дискримінаційні вимоги замовника до умов тендеру, які фактично передбачали перемогу польської компанії. Про це йдеться у сюжеті Мар’яни Мотрунич для телепрограми «Наші гроші [3]».

Торік Віталій Кличко особисто відвідав завод «Песа» і підписав меморандум про співпрацю. Нині цей документ засекречений, та польські ЗМІ повідомляли, що Кличко збирається придбати 50 трамваїв. Згодом польський вагон з’явився на Параді Трамваїв у Києві. Повертати його після презентації до Польщі навіть не стали.

таблиця цін [4]Технічні вимоги до тендеру виписані так, що конкурентів не лишилося. Жоден український виробник не зміг взяти участь на торгах. При тому, що пропозиції були втричі дешевші. Анатолій Кердівара, гендиректор ТОВ «Татра Юг» розповів, що його компанія оскаржувала торги через встановлені у тендерній документації норми, які виключали участь будь-якого з українських виробників.

По-перше, замовник хотів бачити 10 вагонів до кінця цього року.

підлога [5]По-друге, ці нові вагони мали технічне завдання, яке неможливо виконати українськими виробниками у стислі терміни. Йдеться про вимогу – 26 метрів довжина вагона. Ні «Електрон», ні «Татра-Юг» не виробляють таких вагонів.

Водночас у «Песи» вагони з такими характеристиками вже готові. Ще 2012 року Москва замовила 120 трьохсекційних вагонів у польського концерну. Більшу частину трамваїв купили, а понад 20 виготовлених вагонів залишилися на польських заводах. Тож ті вагони вирішили приютити в Києві. Навіщо за таких обставин взагалі проводили відкриті торги спробував пояснити тодішній гендиректор П «Київпастранс» Сергій Майзель : «Ну тому що… для того, щоби ми більш обширений круг виробників затягнули. Для нас важливо – ціль одна. Перше, дві цілі ми переслідували – це для того, щоб зробити спільне підприємство в Києві, європейського виробника трамваїв і друге, український виробник, який виробляє на Україні трамваї, завжди, щоби в нього була планка рости і підніматися до європейського рівня. Песа, це все таки трамвай четвертого покоління».

Представник компанії Песа Даріуш Скотніцкий підтвердив співпрацю з Києвом. Щодо змісту Меморандуму пан Даріуш додав лише, що передбачається монтаж вагонів у Києві із можливим залученням українських компаній. Але в результаті торгів в Київ поставлять вже змонтовані готові вагони.

В Росії також декларувалося спільне виробництво трамваїв Уральського вагонобудівного заводу та польської компанії Песа. Проте виготовили всю партію вагонів у Польщі. До речі, в Києві компанія Песа має свою фірму «Песа Укрсервіс» з 2010 року.